De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

N-VA is als reality-tv: je denkt dat het echt is en toch houden ze de nuchtere waarheid verborgen

N-VA is als reality-tv: je denkt dat het echt is en toch houden ze de nuchtere waarheid verborgen

woensdag 26 juni 2013 10:19
Spread the love

De laatste keer dat ik in Marokko rondhing, zei mijn oom dat ik te Vlaams geworden ben. Hij fronste, begon met zijn vingers te knippen en zei: “Je lijkt een beetje op die Vlaming. Die met zijn strikje. Je bent even Vlaams als Di Rupo geworden.”

Ik had geen zin om hem te corrigeren, maar vroeg me af wat N-VA hiervan zou vinden. Een compliment? Dat mijn oom Vlaanderen in plaats van België zei. Of de ultieme belediging? Elio Di Rupo als premier van Vlaanderen.

Misschien had ik vroeger een verkeerd beeld van N-VA. Mijn innerlijke monoloog vertelde me dat de partij bestond uit oude mannetjes die graag aan hun eigen flatus ruiken. Mijn innerlijke monoloog verbeterde me meteen: “Je mag niet te veel op de man spelen. Bovendien lopen daar ook vrouwen rond.” Soms kan ik de stemmen in mijn hoofd beter onderdrukken.

Ook al zul je me niet geloven, ik gun N-VA het succes. Ze heeft gezorgd voor de destructie van het Vlaams Belang, ook al blijkt de lightversie soms ongezonder te zijn dan de originele.

Toch lijkt het andersom niet te werken. Lopen ze naast hun schoenen en zijn ze daarom zo snel op de teentjes getrapt?

Ik geef het toe, ik kijk graag naar N-VA. Het is alsof ik reality-tv kijk. Je denkt dat het echt is, en toch houden ze de nuchtere waarheid verborgen. Na slaapverwekkend onderzoek kan ik het hele partijprogramma in een woord samenvatten. Afschaffing. Nieuw-Vlaamse Alliantie klopt niet. Nieuw-Vlaamse Afschaffing is de werkelijke naam.

Ik wil niet overdrijven, maar werkelijk alles staat in teken van afschaffing. Alleen vind ik dat ze daar meer voor moeten uitkomen. Je bent afschaffer of je bent het niet.

Laten we beginnen met de afschaffing van België. Ook al ontbreekt hen de moed om te zeggen wat ze werkelijk van plan zijn met het land.

Afschaffing van de Rode Duivels. Daar hebben ze niet de ballen voor, om dat openlijk te zeggen.

De afschaffing van het koningshuis. Wat een puik idee is.

Kunnen ze geen manier vinden om de grijze, natte ochtenden af te schaffen? Bemoeienissen van de overheid? Afschaffing, behalve voor de kleine man.

Afschaffing van Syriëstrijders uit het bevolkingsregister. Afschaffing van belastingen. De staat zal zichzelf wel redden. Afschaffing van cultuur. Hoezo, heeft Vlaanderen cultuur? O jee, dat was weer op de man.

Afschaffing van de sociale sector. Het begon met sociale restaurants en als de tijd rijp is, volgen OCMW en middenveld. Afschaffen die handel. De transfers afschaffen. Welke transfers? Afschaffing van allochtoon. Verdomme, iemand is jullie voor.

Afschaffing van verdacht voedsel. De coquilles, entrecôtes, de crème brûlée.

”t Stad is van iedereen’ afgeschaft. Beerschot afgeschaft. Zulte Waregem en KV Oostende, goed geprobeerd.

Snackbars, koffiehuizen en patsers op bakfietsen gaan er ook aan. Zo gaat dat in tijden van afschaffing.

Voor ik mijn columns afschaf, wil ik iets voorstellen. Even nadenken. Gefrons, vingerknippen. Afschaffing van de regionale gijzeling. Zodat ik al dan niet op Di Rupo kan stemmen.

take down
the paywall
steun ons nu!