De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Meetjeslandse Bomspotters sturen eerste kernwapens de wereld uit

Meetjeslandse Bomspotters sturen eerste kernwapens de wereld uit

maandag 22 maart 2010 11:52
Spread the love

Meetjeslandse Bomspotters sturen eerste kernwapens de wereld uit

Een tiental bomspotters uit het Meetjesland liet zondagnamiddag 7 maart 2010 boven de militaire basis van Kleine Brogel een‘kernwapen’opstijgen met behulp van een tros helium-ballonnen. Hiermee willen ze een sein geven aan onze regering om concrete acties te ondernemen voor de verwijdering van de Amerikaanse kernwapens van Belgisch grondgebied en het stopzetten van de training van Belgische piloten om met deze kernwapens te bombarderen.

De actie kadert in de bomspotting-campagne van Vredesactie vzw, waarbij vanaf december verschillende onaangekondigde geweldloze interventies plaatsvonden op en rond de militaire basis. De bomspotters zullen nog meer acties als deze voeren in de aanloop naar de grote, publieke bomspotting op 3 april. Een verslag van hun interventies vind je op www.bomspotting.be

“Het is dit keer nu of nooit voor nucleaire ontwapening. We willen de politici die zich ten volle inzetten voor nucleaire ontwapening aanmoedigen. Er is namelijk veel meer nodig dan de lauwe uitspraken van premier Leterme: het lijkt alsof hij hiermee zelfs sterke initiatieven van andere Europese landen afremt, ondanks de wereldwijde en brede politieke steun voor ontwapening” aldus één van de Meetjeslandse bomspotters.

DSCN8092-1

De militairen keken toe van achter de draad  en de politie kwam kort ter plaatse maar niemand werd aangehouden. De bomspotters beloofden terug te komen op de grote bomspotting op 3 april.

DSCN8100-1

2010 is een belangrijk jaar voor de toekomst van de kernwapens. President Obama sprak zich meermaals concreet uit voor nucleaire ontwapening, net als verschillende Belgische top-politici. Dit jaar herzien de verenigde staten ook de spreiding van hun kernwapenarsenaal, waar de B-61 bommen op Kleine Brogel deel van uitmaken. Ook wordt dit jaar het non-proliferatieverdrag, dat de verdere verspreiding van kernwapens tegengaat, herzien. De Belgische regering, meerbepaald premier Leterme, weigert tot nu toe sterke standpunten in te nemen, zoals eerder de regeringen van onder andere Noorwegen en Duitsland deden.

Op 3 April organiseert vredesactie daarom een geweldloze actiedag op en rond de militaire basis van Kleine Brogel. Tal van verenigingen zullen op die dag elk op hun manier protesteren tegen de onderdanige houding van de Belgische regering. Vanaf nu kan iedereen zich inschrijven om mee te rijden met de regionale bussen. Ook vanuit Eeklo vertrekt op drie april een bus naar Kleine Brogel en terug voor al wie wil deelnemen.

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!