De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Marathonbusiness…

Marathonbusiness…

maandag 29 oktober 2018 15:46
Spread the love

Zondag  nog eens een marathon gelopen, in Aarschot. Met gevarieerde bevoorrading om de zoveel km: franchipannekes, rijstaart, pannenkoeken, soep, banaan, appelsien, allerlei wafeltjes, water, sportdrank, etcetera. (om van de gratis badhanddoek en de gratis consumptie in het café nog te zwijgen). Dat alles voor de prijs van 12 euro. Georganiseerd door de in verre omstreken bekende “Knoet”. Een marathon op kleine schaal. Vandaag wordt ook in Gent en Brussel een marathon georganiseerd, inschrijving kost respectievelijk 65 en 90 euro. Maar ik koos dus voor Aarschot.

Wat me opvalt: de “Hageland” marathon in Aarschot wordt bevolkt door doorwinterde afstandlopers, die zich niet (meer) laten vangen aan alle commercie die rond de marathon hangt. Vele deelnemers te Aarschot hebben honderd en meer marathons op hun conto en relativeren dan ook als geen ander deze afstand. Hier geen blitze uitrustingen, drankgordels of dure sporthorloges. Lopen wordt hier tot zijn essentie herleid: genieten van de natuur, luisteren naar je lichaam. Vele deelnemers babbelen met mekaar en zijn niet bezig met hun “tijd”.  Onder hen ook echte ultralopers voor wie 42 km een tussendoortje is,  tussen de soep en de patatten als het ware.

Ik begrijp wel dat debutanten die ooit één keer in hun leven een marathon willen lopen kiezen voor een “grote” marathon. Bovendien, doordat de grote buitenlandse marathons snel “volzet” zijn, hebben ze extra aantrekkingskracht en soms zelf een  mythische status, vooral de marathon van Boston waar enkel de snelste lopers toegelaten worden.

“Ik liep de marathon van  het Hageland en die van Kampenhout” klinkt natuurlijk niet hetzelfde als : “Ik liep de marathon van New York en Berlijn”. Maar 42 km blijft 42 km en  behalve de jetlag, de massa volk die in je weg loopt, de prijs, het reliëf en de ondergrond is er verder geen verschil.

 

 

 

 

take down
the paywall
steun ons nu!