De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Leerlingen staan hun mannetje in Internationale wedstrijd

Leerlingen staan hun mannetje in Internationale wedstrijd

zaterdag 29 december 2012 13:48
Spread the love

Tienen – De scholieren van 5EM (Elektro Mechanica) en 5MvT (Mechanische Vormgevingstechnieken) in het Via SWeTe kregen een internationale vermelding voor hun ecologisch ontwerp.

De leerlingen van 5Mvt en 5EM hebben deelgenomen aan een internationale wedstrijd van Core77, wat tevens een gekend ontwerpmagazine is. De wedstrijd, de Core77 Challenge, werd ingericht door Core77, iFixit en Autodesk. De doelstelling van de wedstrijd was om een zo ecologisch mogelijk product neer te zetten. Dit kon bereikt worden door in het ontwerp afval als een grondstof te gebruiken, de levensduur van een bestaand product significant te verlengen of door bestaande producten anders te ontwerpen zodat ze eenvoudiger te recycleren zijn.

Alle leerlingen werden in groepjes opgedeeld en moesten een ecologisch ontwerp neerzetten. Het beste ontwerp van elke klas heeft uiteindelijk meegedaan aan de wedstrijd Core77 Challenge. Voor de leerlingen van 5EM was dat een kleutertafel die ook als wipplank kan worden gebruikt, en vervaardigd is uit oude skateboarden. Voor de leerlingen van 5MvT is dat een sofa met PET-flessen geworden.

De leerlingen krijgen na afloop van de wedstrijd een eervolle vermelding op de webpagina van de wedstrijd, wat al een hele prestatie is, gezien het karakter van de internationale concurrentie. Dit is op zich al indrukwekkend, aangezien de wedstrijd vooral een doelpubliek had van ingenieurs en hoger opgeleiden (voornamelijk verbonden aan universiteiten). De uiteindelijke winnaar van de wedstrijd was een persoon uit een Amerikaanse universiteit, die een demonteerbaar scherm wist te ontwerpen.

Maar dat het bij een eervolle vermelding blijft vindt Joost Van Cauwenbergh, één van de leerkrachten die als coach speelt, niet erg. “Meedoen met deze wedstrijd is zoals met 12-jarigen spelen tegen Anderlecht en 8-6 verliezen. Dat kan je geen nederlaag noemen”.

De school is trouwens niet aan haar proefstuk toe, want technologie vormt de sleutel van de opleidingen. Joost Van Cauwenbergh: “Zelf ben ik al het tweede schooljaar de iPad binnen al mijn lessen aan het gebruiken, en loop daar zelfs in voor. Verder gaan we ook van wal steken met een professionele 3D-printer, om nog beter de technologie (r)evolutie te kunnen blijven volgen. Leerlingen hebben zelfs al een sieraad ontworpen, om het achteraf te laten produceren in een edelmetaal. Ook zijn we volop aan het werken aan een luchtmotor (die ook effectief werkt) en is onze droom om tegen het einde van het volgende schooljaar een ligfiets in Carbon te kunnen produceren. Het ontwerp daarvan is alvast klaar.”

take down
the paywall
steun ons nu!