“In deze tijden van fake news is kwaliteitsvolle informatie voor jongeren een must. Uit onderzoek blijkt dat kinderen en jongeren hun informatie vaak bij hun leeftijdsgenoten halen of op het internet vinden. Nieuws is alomtegenwoordig op sociale media, maar vaak niet op maat van kinderen en jongeren. Ze weten vaak ook niet of deze informatie betrouwbaar is. Leerkrachten spelen hierin een belangrijke rol. Om kritisch mediagebruik bij leerlingen in Vlaamse en Brusselse scholen aan te wakkeren en te bevorderen, is er het media-educatief project ‘Nieuws in de Klas”, aldus Benjamin Dalle, Minister van Media.
Focus op digitaal nieuws
Nieuwsconsumptie verloopt al lang niet meer enkel via de klassieke media zoals kranten, radio en televisie. Steeds meer jongeren consumeren vooral nieuws via sociale media op hun smartphone (Apestaartjaren 2020). Daarom verschuift de focus van ‘Nieuws in de klas’ steeds meer naar het digitale, met onder meer het Smartphoneproject. De kranten en magazines in de pakketten van Nieuws in de Klas bieden ook heel wat extra digitaal nieuws aan via Facebook, Twitter en Instagram die leerlingen makkelijk kunnen raadplegen met hun smartphone. Ze kunnen zo ook weer, voor het derde schooljaar, makkelijk naar de themadossiers van de onafhankelijk nieuwsmedia surfen. Ook nieuw sinds dit jaar is dat leerkrachten twee weken lang aan de slag kunnen met een digitaal nieuwspakket. Op de website kunnen leerkrachten terecht voor heel wat educatief materiaal om het hele schooljaar lang te werken rond nieuws en actua in de klas waaronder de EDUbos nepnieuws die een update krijgt met een uitbreiding rond het fake news rond corona, een tool om kranten te maken en een nieuwsquiz.
“In aanloop naar de lancering vonden de afgelopen dagen de online Nieuws in de Klas dagen plaats. Leerkrachten werden drie dagen lang ondergedompeld in de wereld van nieuws, nepnieuws, propaganda, complotten … Vanaf vandaag – 1 oktober 2020 – kunnen leerkrachten hun papieren en digitaal nieuwspakket voor in de klas bestellen”, vertelt Sanne Hermans, Nieuws in de Klas – Mediawijs.