De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Is gender een ideologie? De holebivrije zones in Polen

Is gender een ideologie? De holebivrije zones in Polen

vrijdag 29 november 2019 21:36
Spread the love

In Polen is de extreemrechtse regeringspartij Recht en Rechtvaardigheid (PiS) een campagne gestart tegen LGBT’s. De partij vindt dat de gender-ideologie te hard is door geslagen en dat het een bedreiging is voor de Poolse identiteit. Er wordt zelfs geopperd dat holebi’s een bedreiging zijn voor de Poolse staat. Er worden stickers verspreid met een doorkruiste regenboogvlag. Het is de ‘bedoeling’ dat handelszaken, horecagelegenheden of burgers ‘holebivrije’ zones kunnen creëren. Discriminatie tegen holebi’s wordt zelfs structureel uitgedragen. Zo kunnen lokale besturen ook ‘holebivrije’ zones creëren. Dit is al in enkele steden provincies gebeurd waar PiS aan de macht is. Sinds deze zomer zijn er al 30 holebivrije zones geregistreerd. Het is wel zo dat de zones nog louter symbolisch zijn toch is het duidelijk signaal van vijandigheid naar de minderheidsgroep in Polen.

Genderstudies als ideologie in plaats van wetenschap

Het is niet de eerste keer dat extreemrechtse overheden proberen om LGBT’s te viseren en te discrimineren. Een argument dat vaak wordt gebruikt is dat gender een ideologie is. Zo had de Hongaarse regering in 2018 beslist om genderstudies te schrappen aan de universiteiten. Volgens de Hongaarse regering zouden genderstudies “de beginselen van het Christelijke gezin ondermijnen”. Maar niet alleen Polen en Hongarije viseren genderstudies. Ook in België zijn er stemmen die deze wetenschappelijke discipline liever afgeschaft zouden zien. Een belangrijk voorbeeld is schild & vrienden, de extreemrechtse groepering rond Dries Van Langenhove. Er wordt geclaimd dat genderstudies een project zijn van feministen met als doel de sterke maatschappelijke status van mannen af te breken. Zo wil ook het extreemrechtse VOX in Spanje dat de overheid stopt met het financieren van campagnes tegen gender gerelateerd geweld. Ze noemen dit discours de suprematie van het feminisme. Maar in wezen zijn de genderstudies een belangrijke discipline om machtsstructuren in de maatschappij bloot te leggen en deze structuren niet zomaar voor waar te nemen.

Christelijke waarden en het traditionele gezin 

Een ander argument voor de holebivrije zones is om de Christelijke waarden en het traditionele gezin te beschermen. Dit gaat over de idee dat een gezin bestaat uit een moeder en een vader en dat deze categorieën vaststaan. In de traditionele visie van het gezin staat de man aan het hoofd als de pater familias. Koppels of gezinnen die dit traditioneel beeld niet uitdragen dagen de status quo uit en de machtsstructuren worden plots minder vanzelfsprekend.

Racistisch programma 

Het valt op dat rechten voor de LGBT-community geen prioriteit is voor extreemrechtse stemmen. Er wordt geopperd dat gender een ideologie en dat het feit dat holebi’s  mogen adopteren of huwen een brug te ver is. Maar in hun opportunisme willen ze zich wel opwerpen als beschermers van holebi’s en als verdedigers van onze verlichte waarden. Zo stellen ze vaak dat zij verlicht zijn en holebi’s aanvaarden en dat moslims dit niet doen en dus barbaars zijn. Ze gebruiken met andere worden tolerantie naar de LGBT-community toe om het xenofoob en racistisch programma kracht bij te zetten.

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!