De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

De vernietigde kassen.

Hoogleraren vragen om hulp bij wederopbouw landbouwschool in Svilajnac

Hoogleraren en studenten van de Landbouwfaculteit te Zemun doen een humanitaire oproep tot steun aan de wederopbouw van de landbouwschool in Svilajnac. In paar minuten werden de kassen van deze school in Svilajnac vernietigd.

zaterdag 7 juni 2014 17:21
Spread the love

Svilajnac – De grootste producent van groente in de omgeving van Svilajnac, Ljubiša Ljupko Stevanovi? verloor door de overstroming vrijwel alles wat hij had, maar bleef vertrouwen op hoop en geloof in de goede mensen. Terwijl hij overpeinzde waar hij de wederopbouw moest aanvangen en hoe hij dat zou kunnen bekostigen, hoe hij dit jaar zijn lening van twee miljoen dinar zou moeten afbetalen zonder inkomsten, meldde zijn zoon Stevan, een afgestudeerde student van de Landbouwfaculteit in Zemun zich met een glimlach op z`n gezicht. Een verloren zoon kwam thuis.

Stevan had zijn bezoek aan Sedlare (met twee van zijn docenten – Aleksandar Simic, een expert in voedergewassen en groentegewassen specialist George Morav?evi?) in zijn klas al bekendgemaakt .

– Direct na aankomst gingen ze, op advies van twee hoogleraren die instrueerden wat te doen, aan het slag. In een dag was alle puin van de kassen opgeruimd zegt Stevanovic, eraan toevoegend dat de geste belangrijk is en hij meehelpt omdat vele handen het werk lichter maken. Stroop die mouwen op ! (Flogging Molly rules btw, PinkPop live)

Stevanovic wilde nog even kwijt dat het advies van twee hoogleraren in het opnieuw voorbereiden van het land en hoe de nieuwe aanwas te beschermen hem erg dierbaar was.

Er is in ieder geval al besloten om commercieel interessante, wintervaste, groenten te gaan kweken.

Het water heeft alles wat ik had, de oppervlakte van een halve hectare kassen verwoest. De oogst van groenten kan ik vergeten en bijna alle kassen met verwarming en irrigatie zijn beschadigd. Net toen alles begon te ontspruiten werd het bedekt met een dikke laag modder. Vierduizend tomaten-, paprika- en komkommerplanten en drieduizend zaailingen van kool zijn vernietigd. Ik rekende op een opbrengst van 35 ton groenten minstens twee miljoen waard, maar nu moet ik weer helemaal opnieuw beginnen, aldus Stevanovic.

 Echte vrienden

Stevan en zijn vrienden zijn allemaal succesvolle studenten, nog twee examens te gaan, afgestudeerden en Marko Miladinovi? uit Belgrado heeft een gemiddeld eindcijfer van 10.

Bij het verzoek tot hulp waren tevens Nikola Ili? (Kruševac), Milenko Arsi? (Aleksandrovac župski), Miroljub An?i? (Majdanpek), ?or?e Milovanovi? (Ra?a), Miloš Nestorovi? (Leposavi?) en Nemanja Radovanovi? (Beograd) aanwezig.

Dit is een vertaling van een artikel op Novosti op verzoek van vrienden in Svilajnac, Servië.

Gerelateerd: Misko in Glozane.

take down
the paywall
steun ons nu!