De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Een van de honderdduizenden slachtoffers in Hiroshima na de atoombom aan het eind van WOII.

Hiroshima-Nagasaki 77 jaar later: Herdenking Te Gent!

Vredesoverleg Gent heeft op 7 augustus de nucleaire bombardementen op Hiroshima en Nagasaki herdacht. Deze Japanse steden werden op 6 en 9 augustus 1945 vernietigd door twee kernbommen. Honderdduizenden mensen kwamen daarbij om het leven.

zaterdag 6 augustus 2022 23:33
Spread the love

 

77 jaar later zijn er nog steeds een slordige 13.000 nucleaire wapens in de wereld, waarvan er een twintigtal in België liggen. In de context van de Russische inval in Oekraïne werd de concrete dreiging van een kernwapenaanval bovendien opnieuw in de aandacht gekatapulteerd.

De voorbije jaren werd volop geïnvesteerd in de modernisering van deze arsenalen. Ook de kernwapens van de VS die in NAVO-verband op de militaire basis in Kleine-Brogel liggen, worden binnenkort vervangen door een geüpgraded en beter inzetbare variant.

Zeker in het huidige klimaat van stijgende geopolitieke rivaliteit tussen grootmachten is het belangrijk om de gevolgen van de kernwapenaanvallen te blijven herdenken en onze stem te laten horen tegen deze massavernietigingswapens en voor multinationale nucleaire ontwapening.

Hoe ziet de herdenkingsavond op 7 augustus eruit?

Sint-Niklaaskerk (21u)

De Mauthausen-trilogie van Mikis Theodorakis, gebracht door Tina Reynaert (piano) en Ria Cabus (zang)
Gedichten van Staf Rummens uit zijn bundel ‘Drijfriem’ (1963) door Vera Rummen,

Korenlei (22u)

Concert vanop het water door de sopranen Anna Pardo Canedo en Kyoko Ishida, begeleid door cellisteEline Duerinck
Korte toespraak van achtereenvolgens Arthur Sanders (Vrede vzw) en waarnemend burgemeester van Gent Sofie Bracke.
Tewaterlating van lampionnen ter herdenking van de slachtoffers van de kernaanvallen

 

Meer info: Facebook-evenement of vrede.be/kalender

Ludo De Brabander, woordvoerder van Vrede vzw, woont van 4 tot en met 9 augustus de herdenkingen bij in Hiroshima en Nagasaki en is spreker op enkele conferenties rond kernontwapening in beide Japanse steden. 

 

Vredesoverleg Gent

Vredesoverleg Gent is een forum van organisaties die de bevolking wil sensibiliseren rond vrede. We organiseren de herdenkingsactiviteiten in Gent met de steun van o.a. ABVV Oost-Vlaanderen, ACV Gent-Eeklo, ACLVB Regio Gent, Broederlijk Delen, Catapa, Climaxi vzw, De 2de Adem, DOK Gent, Dominicus Gent, Gents ActiePlatform Palestina, Intal Gent, Karibu Gents Wereldkoor, Links Ecologisch Forum, Masereelfonds, Pax Christi Gent, Viadagio vzw, Victoria Deluxe, Vrede vzw, Werkgroep Vluchtelingen Gent en de financiële steun van de Stad Gent.

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!