Test van een kernwapen in Nevada (VS) in 1951. Foto: VS regering, Flickr / CC BY-NC 2.0

Ondanks de kernwapendreiging blijven grootbanken investeren in kernwapens

De banken BNP Paribas, Deutsche Bank, ING, en Santander, alle vier actief in België, blijven investeren in bedrijven die betrokken zijn bij de productie, het onderhoud of de modernisering van kernwapens. Dat blijkt uit het nieuwe ‘Don’t Bank on the Bomb’-rapport van de internationale campagne ter afschaffing van kernwapens (ICAN) en de Nederlandse Vredesorganisatie PAX.

dinsdag 20 december 2022 18:43
Spread the love

 

De Belgische Coalitie tegen Kernwapens laat in een persbericht weten dat het gaat over kernwapenproducenten die bijdragen aan de nucleaire arsenalen van China, Frankrijk, India, Rusland, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten.

De 306 financiële instellingen die deze bedrijven sponsoren, blijken tussen januari 2020 en juli 2022 meer dan 746 miljard dollar te hebben geïnvesteerd in deze bedrijven. Dit in de vorm van zowel leningen als beleggingen, en het gaat over een toename van meer dan 61,5 miljard dollar in vergelijking met de voorgaande onderzochte periode.

Deze stijging komt er omdat wapenbedrijven hun beurskoersen zagen stijgen als gevolg van de Russische invasie van Oekraïne.

Deze stijging komt er omdat wapenbedrijven hun beurskoersen zagen stijgen als gevolg van de Russische invasie van Oekraïne, laat de Coalitie tegen Kernwapens weten. ‘Daar staat tegenover dat investeringen op lange termijn, zoals bijvoorbeeld leningen, met 45,9 miljard dollar zijn afgenomen. Dit zou kunnen wijzen op een grotere bewustwording van de inhumane risico’s die kleven aan de kernwapenindustrie.’

Belgische burgers investeren onrechtstreeks mee in kernwapens

Van de 306 financiële instellingen die werden onderzocht zijn er ook een aantal in België actief, zoals BNP Paribas, Deutsche Bank en ING. Deze banken investeren respectievelijk 12,7 miljard dollar, 11,45 miljard dollar en  545 miljoen dollar in massavernietigingswapens.
‘Belgisch spaargeld komt op die manier onrechtstreeks terecht bij wapenproducenten die het niet al te nauw nemen met het internationaal recht.’

Het goede voorbeeld bestaat al in België

Toch, zo merkt de coalitie op, bestaan er ook enkele banken in ons land die hun maatschappelijke verantwoordelijkheid wél nemen, door kernwapens bewust niet te financieren.

Zo heeft KBC in 2018 zijn beleid op vlak van duurzaam investeren aangepast. Kernwapens werden als controversieel gedefinieerd en kernwapenbedrijven kwamen op de zwarte lijst te staan. De bank deed dit op basis van het Internationaal Verbodsverdrag op Kernwapens dat in 2017 werd aangenomen binnen de VN en in 2021 in werking trad. Ook de VDK bank weert al langer investeringen in kernwapenbedrijven.

‘Zonder financiële ondersteuning wordt de ontwikkeling en productie van massavernietigingswapens onmogelijk gemaakt’

‘In tijden waarin de spanningen en nucleaire dreiging hoog oplopen, zouden ook andere banken en investeerders een duidelijk signaal moeten geven door hun financiële banden met kernwapenproducenten definitief door te knippen.

Zonder financiële ondersteuning wordt de ontwikkeling en productie van massavernietigingswapens onmogelijk gemaakt. De financiële wereld heeft dan ook een cruciale rol te spelen bij het verminderen van het aantal kernwapens in de wereld’, aldus de Belgische Coalitie tegen Kernwapens.

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!