By Fran Afonso from Islas Canarias – Frontera Dajabón – Ouanaminthe. ©Fran Afonso, CC BY 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=37829362
De president van een klein land in het Caraïbisch gebied heeft de Nationale Veiligheidsraad van dat land bijeengeroepen.
In de oren van de meeste lezers zal deze gebeurtenis niet zo belangrijk zijn, maar, ja, er is altijd een maar.
De woordvoerder van het presidentschap en directeur Strategie en Regeringscommunicatie, Homero Figueroa, kondigde vandaag aan dat president Luis Abinader van de Dominicaanse Republiek een buitengewone vergadering van de Nationale Veiligheidsraad heeft belegd om de situatie in Haïti te bespreken.
De vergadering vindt aanstaande maandag 11 september om 9:00 uur plaats in het Nationale Paleis van Politie.
De bijeenroeping van deze vergadering is een reactie op de groeiende bezorgdheid over de veranderende situatie in Haïti en het belang van het waarborgen van de soevereiniteit en de nationale veiligheid aan de grens.
President Abinader zal persoonlijk de vergadering leiden, met als enige agendapunt de situatie aan de grens met Haïti en de follow-up van de acties die zijn ondernomen om deze aan te pakken.
Het eiland heet eigenlijk Quisqueya, maar is beter bekend onder de naam Hispañiola. Er worden veel films opgenomen aan de kusten van dit eiland, en er is veel toeristisch verkeer tussen Nederland, België en vooral de Dominicaanse Republiek.
Een nieuw Dominicaans-Haïtiaans conflict is uitgebroken nadat de Haïtiaanse autoriteiten eenzijdig zijn begonnen aan een omleidingskanaal van de grensrivier Dajabón of Massacre, die ontspringt op de noordelijke helling van de Cordillera Central, op Dominicaans grondgebied.
De zijrivier vormt sinds 1776 (18e eeuw) de grens tussen Haïti en de Dominicaanse Republiek. Volgens het besluit van gouverneur José Solano en de graaf van Annery scheidt het de steden Ouanaminthe (Juana Méndez) en Dajabón in het noorden en de rivier Pedernales in het zuiden.
Maar het eiland blijft verdeeld in twee kampen. De Dominicaanse Republiek en Haïti.
Ligt er nu een conflict op de loer dat ons als inwoners in gevaar kan brengen? Nou, veiliger zal het niet worden, maar de toeristen lopen geen gevaar. De situatie lijkt goed onder controle te zijn voor het moment.
Helaas is de situatie in Haïti niet zo duidelijk als die in de Dominicaanse Republiek. Bendes die in Haïti naar de macht streven hebben in feite de regering opzij gezet en voeren een schrikbewind. Er is sprake van een internationale vredesmacht, maar er zijn nog geen vaste stappen genomen om die vredesmacht werkelijkheid te laten worden.