De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Heil Vlaanderen, heil Bart!

Heil Vlaanderen, heil Bart!

zaterdag 22 juni 2013 08:32
Spread the love

Vlaanderen heeft het nog niet door, laat staan dat er in de rest van de wereld al een dollarcent gevallen zou zijn, maar dankzij Jan Blommaert en zijn doctoraatsstudent wiens naam ik even kwijt ben, zijn wij , lezers van dewereldmorgen, gedoemd om niet meer naïef te zijn.  Als we nog één keer op NV-A durven stemmen, dan zou wel  eens de derde (of aan welke nummer zitten we?) wereldoorlog kunnen uitbreken, want, laten we even een nieuwe alinea beginnen:

“Er zijn voor De Wever dan ook twee niveaus van burgerschap: een fundamenteel – de etnische Vlaming met zijn cultuur – en een burgerlijk – de inwoner die zich helemaal inschrijft in die morele natie, zich dus assimileert. Noteer dat in de woorden van De Wever zelve de etnische natie vooraan staat. De twee niveaus zijn dus niet gelijk, ze zijn geordend en gerangschikt. Hij is net zoals De Winter een volbloed etnocraat.”

Wie onnozelweg dacht dat hij eigenlijk voor een pro-Europeaan stemde die het Belgische systeem niet erg werkbaar vond, is eraan voor de moeite.

Toegegeven, een beetje kritische lezer vraagt zich nu af  wat die woorden van “De Wever zelve” dan wel waren. Hoewel zijn knieën een beetje knikken want verwijst dat “zelve” nu naar de Grote Hollandse Schrijver Reve of naar het Oude Vlaamsch of naar Iets dat nog veel Verdachter is?

Wij hebben het, moedig als we zijn, even uitgezocht, onderwijl De Avonden boven ons hoofd houdende en bezwerende dat we niets te maken hadden met die rare Vlaming die beweerde dat hij De Nachten een slecht boek vond.

Het kostte wel wat moeite, omdat we eerst aangemoedigd werden om een boekwerk van boven vermelde student te kopen, waar op een zekere pagina het raadsel onthuld zoude worden.

Met 0.0 eurocent op zak vervolgden wij echter moedig en Indiana Jones – gewijze onze zoektocht naar de Heilige Graal en zomaar ineens, zoals dat wel eens pleegt te gebeuren, lag hij aldaar aan onze voeten:

Hij heeft dat nooit gezegd, het was een interpretatie van de student.

Vooraleer de bibliotheek in grote vlammen ontstak, ontglipte nog net aan onze lippen: “Het is gezien. Het is niet onopgemerkt gebleven.”

take down
the paywall
steun ons nu!