De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Hambach Forest: man komt om het leven tijdens ontruimingen

Hambach Forest: man komt om het leven tijdens ontruimingen

donderdag 20 september 2018 13:57
Spread the love

Gisterenavond kwam er tijdens een ontruimingsoperatie in het Hambach Forest een tragisch einde aan het leven van een journalist die bevriend was met de activisten die het bos al zes jaar bezetten. De man viel van een overgang tussen verschillende boomhutten, 20 meter hoog, tijdens een ontruimingsoperatie van de SEK (een gespecialiseerde Duitse politie-eenheid).

Het Hambach Forest is een 12 000 jaar oud bos met beschermde zeldzame plant- en diersoorten ten zuiden van Köln. Het werd zes jaar geleden bezet uit protest tegen de operaties van RWE die elk jaar een deel van het bos kapt om er de gelegen bruinkoolmijn (ligniet) uit te breiden. Bruinkool is zowat de meest vervuilende fossiele brandstof als je kijkt naar de uitstoot van broeikasgassen (zeker bij een vergelijking van de levenscyclus). Om je een idee te geven van de schaal, de nabijgelegen Garzweiler-mijn is zo een 48 vierkante kilometer groot (zie onderstaande kaart).

Sinds enkele jaren is het bruinkoolmijn-gebied in de Rühr (iets minder dan de helft van de bruinkool in Duitsland wordt in de Rühr ontgonnen) het terrein van groeiende protesten vanuit de klimaatbeweging onder de naam Ende Gelände (tot hier en niet verder). Er is al verzet sinds het begin van de operaties in 1978. Er zjin al een vijftigtal dorpen door verdwenen (evenals 90% van het bezette Hambach Forest). Naast veel andere sociaal-ecologisch nefaste gevolgen is er nu dus ook een nieuw dieptepunt bereikt met de dood van een bevriende journalist. Hier vind je de mededeling van de activisten uit het Hambach Forest. De activisten roepen op tot respect voor de nabestaanden. Het verslag van de politie is tegenstrijdig. De ontruimingen zijn voorlopig stopgezet.

Kaart met de verschillende mijnen:Noordelijk de Garzweiler-mijn. Centraal de Hambach-mijn, met in het zuidoosten het bezette bos

 

take down
the paywall
steun ons nu!