De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Grieken plunderen hun bankrekeningen

Grieken plunderen hun bankrekeningen

donderdag 8 december 2011 01:37
Spread the love

Begin 2010 hadden de Grieken in totaal zo’n 237 miljard euro op hun lopende- en spaarrekeningen staan. Vandaag is dat 49 miljard euro minder. Dat heeft Georgios Provopoulos, de gouverneur van de Griekse centrale bank, bekendgemaakt. De meeste Grieken halen hun geld op de bank weg omdat ze zonder werk zitten, denken nog meer belastingen te zullen moeten betalen of vrezen dat hun land uit de eurozone zal worden geduwd.

In september en oktober van dit jaar werd tussen de 13 en de 14 miljard euro afgehaald – een record sinds de crisis begin 2009 begon-  en ook in de eerste weken van november zette die beweging zich gewoon verder. Maar door dat geld van de bank te halen verplichten de Griekse klanten hun banken om op hun beurt de kredieten die ze toekennen af te bouwen, wat de recessie ongewild nog verergert.

De financiële situatie van de Griekse gezinnen oogt ondertussen desastreus. Geschat wordt dat de Grieken vandaag nog zo’n 170 miljard euro in spaargeld bezitten, 30% minder dan begin 2010. Met een werkloosheidsgraad van 18,4% kiezen vele Grieken ervoor hun geld gewoon thuis te houden uit vrees voor een instorting van het bankensysteem.  Wie kan parkeert zijn geld in het buitenland. Volgens de Griekse centrale bank zou een vijfde van de afgehaalde fondsen al de grens over zijn gebracht.

En er is nog meer slecht nieuws voor de Griekse banken. Werden in het begin van de crisis eenmalig grotere sommen afgehaald, dan lijkt het erop dat grote aantallen klanten nu ook kleinere bedragen beginnen op te vragen. Daarbovenop zou zo’n 20% van de openstaande leningen – voor een totaal van 253 miljard euro – niet langer kunnen worden terugbetaald ten gevolge van de diepe recessie.

Het liquiditeitstekort van de Griekse banken heeft een vicieuze cirkel in gang gezet, waarvan het einde nog niet in zicht is

.http://www.spiegel.de/international/europe/0,1518,802051,00.html

Bron : Der Spiegel / Express.be

take down
the paywall
steun ons nu!