De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Genève 2: De toespraak die u niet te horen krijgt.

Genève 2: De toespraak die u niet te horen krijgt.

dinsdag 28 januari 2014 20:06
Spread the love

In de Genève 2-conferentie besliste Ban Ki Moon dat de toespraken maar 8 minuten mochten duren. Het mocht geen tribune worden… Hier een korte weergave van de toespraak van de Syrische minister Al-Moallem op 22 januari, de toespraak die afgebroken moest worden. De “Telegraph” noemde die “lang en bloemrijk” maar de inhoud kreeg u niet te horen.

Een korte weergave van de tekst die gepubliceerd is op de site van het Syrische persagentschap Sana[1]

Hij herinnert er aan dat de Syrische Arabische Republiek een burgerlijke staat is en 7000 jaar menselijke geschiedenis met artefacten vertegenwoordigt. Deze staat proberen sommigen terug te brengen naar de Middeleeuwen. Hij verwijst daarbij naar landen die in Genève aanzitten. Hij noemt de Saoedi’s, Qatar en de Emiraten, die terrorisme naar Syrië exporteren en toegeeflijkheid tegen de uitvoerders ervan betonen. Terzelfdertijd ontzeggen de Saoedi’s de Syrische pelgrims de toegang tot de heilige plaatsen.

Landen die zwelgen in hun archaïsche normen[2] geven lessen in democratie. Koningen en prinsen hebben hun landen in eigendom en verdelen het nationaal inkomen onder hun gunstelingen. Groot is hun verlangen om te destabiliseren en ze gebruiken daarbij hun nationale product: de export van het terrorisme[3].

Ze gebruiken hun petrodollars om huurlingen te recruteren, zendtijd te kopen enz. onder het motto “De Syrische revolutie die de aspiraties van het Syrische volk zal vervullen”. 83 verschillende nationaliteiten vechten in Syrië. Hoe kunnen Saoedische, Tsjetsjeense, Turkse, Franse, Engelse, Belgische enz. terroristen de aspiraties vervullen? Een islamistische staat die van de Islam niks overhoudt behalve het perverse Wahabbisme[4]?  De droom van Wahhaab en Qutb[5] richt vernieling aan van Tunesië tot Lybië, Egypte en Syrië.

Hij heeft een sneer voor Erdogan, die de jihadisten al jaren opvangt aan de grens tot in vijf-sterrenhotels aan de Middellandse Zee. Turkije is geëvolueerd van Nul problemen met de buurlanden tot Nul buitenlandse politiek en Nul diplomatie. De toverkunst van Erdogan kan zich tegen de tovenaar zelf keren.

Voor het Vrije Syrische Leger heeft hij enkel sarcasme. Een lege huls. Ze houden zich in leven met het marchanderen van de voedselhulp. De kern van het gewapende verzet zijn de buitenlandse jihadisten. De Syrian National Council is sectair en hopeloos verdeeld en devoorzitter Jarba vertegenwoordigt alleen zichzelf.

Hij heeft het dan over de geweldplegingen die in regel door de Westerse pers aan Assad toegeschreven worden. Hij noemt de gasaanval door Assad een gefabriceerd verhaal dat zelfs door de Amerikaanse publieke opinie niet meer geloofd wordt[6].

Hij benadrukt dat de sancties tegen Syrië ook voedsel inhouden zoals de sancties tegen Irak in de jaren 90.

Het Westen zegt Al-Qaeda en het terrorisme te bestrijden maar steunt het logistiek[7].

Stof tot nadenken van Al-Moallem, niet alleen over Syrië maar over de chaos die in het hele Midden Oosten dreigt te ontstaan. Daarbij hebben we het niet eens gehad over de Syrische bevolking zelf. Als de boel ineenstuikt, waar moeten dan bijvoorbeeld de Syrische christenen heen? In Malala gebruiken ze nog het Aramees van Jezus Christus. Twee duizend jaar aanwezigheid die uitgeveegd dreigt te worden.

Voetnoten

  • [1]sana.sy/eng/21/2014/01/22/523706.htm
  • [2]Hij doelt op het rechtssysteem in Saoedi-Arabië en de volgens hem nog verspreide slavernij van huispersoneel…
  • [3]Hij doelt hier op het aanbod van Bandar aan Putin. Die zou aan Putin gezegd hebben, laat Assad vallen, je krijgt meer controle op de gasmarkt en we garanderen dat de Tsjetsjenen in Sochi niet tussenkomen. Dit is gelekt na de ontmoeting van half augustus 2013 o.a. in de Telegraph. <br>Zie:www.telegraph.co.uk/finance/newsbysector/energy/oilandgas/10266957/Saudis-offer-Russia-secret-oil-deal-if-it-drops-Syria.html<br>
  • [4]Wahabbisme: fundamentalistische stroming genoemd naar de Saoedi Abd Al-Wahhaab (1703-1792). Ze noemen zichzelf eerder “salafisten”, d.w.z. de beweging die gericht is op de eerste drie generaties van de Islam.
  • [5]Qutb: Sayid Qutb (1906-1966) De ideoloog van de Egyptische Moslimbroederschap, beschouwd als inspirator van Bin Laden. Door Nasser terechtgesteld.
  • [6]Hij verwijst hier wellicht naar de MIT van Boston. <br>Zie http://rt.com/news/study-challenges-syria-chemical-attack-681/ datum 16 januari 2014. <br>MIT vecht de conclusie van de Amerikaanse regering aan en stelt dat de gasaanval op Oost-Ghouta niet gelanceerd kon zijn vanaf de door het Assad-regime gecontroleerde sector.
  • [7]Hij doelt op het bekende gegeven dat Westerse instructeurs jihadisten opleiden in kampen in Jordanië en de CIA hen daar door de Saoedi’s betaalde wapens levert.<br> Google: Wall Street Journal 26 juni 2013: <br>U.S. Begins Shipping Arms for Syrian Rebels

take down
the paywall
steun ons nu!