De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Friends of the Earth Flanders and Brussels begint campagne tegen steenkoolgas boringen in Belgisch Limburg

Friends of the Earth Flanders and Brussels begint campagne tegen steenkoolgas boringen in Belgisch Limburg

dinsdag 24 juli 2012 21:07
Spread the love

Tijdens de Gentse Feesten, een gratis muziek en straat theater festival in Gent, is Friends of the Earth haar campagne tegen de plannen voor steenkoolgasboringen begonnen. Er was een kraampje met informatie om mensen op de hoogte te stellen van de plannen en een petitie om de Belgische minister Ingrid Lieten te vragen de plannen te stoppen.

Steenkoolgas is het gas dat wordt gevonden in steenkoollagen. Het hoort bij de groep onconventionale gasvoorraden, net zoals schalie gas. Tijdens de ontginning van steenkoolgas wordt zwaar vervuild water opgepompt om de druk te verlagen en zo het gas vrij te laten komen. Dit water vormt een grote bedreiging voor de volksgezondhied en heeft in b.v. De VS voor grote problemen gezorgd. Waarschijnlijk wordt het water weer terug de grond in gepompt, maar zonder het gas om het op zijn plaats te houden kan het vervuilde water in het grondwater terecht komen en zo de planten, de grond en ons drinkwater vergiftigen. 

De overheid en bedrijven presenteren gas graag als een schone energie brond die ons kan helpen bij de overgang van nucleaire energie naar  duurzame energie, maar als we kijken naar alle energie die wordt gebruikt tijdens de winning van steenkoolgas, is het net zo vervuilend als het verbanden van steenkool. Om de boringen economisch rendabel te maken, zijn er tientallen of honderden boorputten nodig, wat Limburgs charme als groene provincie zal beschadigen. Al deze sites zullen veel vrachtverkeer nodig hebben, wat een enorme druk zal zetten op dit rustige gebied. Ook zal het boren zorgen voor veel geluidsoverlast, zoal voor de bewoners als voor de toeristen.

Het Australische bedrijf Dart Energie en Limburgs Gas zijn een samenwerking aangegaan om de boormogelijkheden in Limburg te onderzoeken. Ze moeten voor het einde van het jaar een vergunning aanvragen voor de proefboringen. Tijdens de Gentse Feesten werd duidelijk dat weinig mensen op de hoogte zijn van deze plannen. ‘De meeste mensen die ik sprak hebben nog nooit van steenkoolgas gehoord’, zegt een van de vrijwilligers. ‘Daarom is het ook zo belangrijk dat we onze campagne nu al beginnen. Mensen hebben het recht om te weten wat de regering en bedrijven willen doen in hun achtertuin. Als ze op de hoogte zijn van de plannen kunnen ze ook zeggen wat ze ervan vinden.’

In plaats van een normale petitie die mensen ondertekenen hebben de activisten postkaartjes geprint met een berichtje aan minister Ingrid Lieten waarin haar wordt gevraagd de plannen voor steenkoolgas boringen stop te zetten en in plaats daarvan te focussen op duurzame energie. Tot nu toe hebben bijna 500 mensen hun naam onder een kaartje gezet. 

Van de zomer gaat Friends of the Earth door met de campagne in Limburg om de mensen en bedrijven in de provincie op de hoogte te stellen van de plannen. Ze gaan door met de petie en hopen een dialoog te starten met minister Ingrid Lieten. ‘We kunnen dit tegenhouden. Er is in veel landen verzet geweest tegen steenkoolgas en schaliegas en vaak heeft dat verzet de plannen stilgelegd. Als we een duidelijke boodschap aan de minister kunnen sturen dat wij dit niet willen, moet ze naar ons luisteren.’

take down
the paywall
steun ons nu!