De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Floyd Landis werkte als undercoveragent voor Food and Drug Administration
Wielrennen, Amerika's, Floyd Landis, FDA, Doping, Undercoveragent, Informant -

Floyd Landis werkte als undercoveragent voor Food and Drug Administration

maandag 20 december 2010 12:14
Spread the love

Floyd Landis, de dopingzondaar die zijn overwinning in de Tour van 2006 moest inleveren nadat hij positief testte op testosteron en zich sinds dan vooral heeft bezig gehouden met het aan de galg praten van andere renners (waaronder zevenvoudig tourwinnaar Lance Armstrong), werkte als informant voor de Amerikaanse FDA (Food and Drug Administration).

Dat schrijft de New York Daily News. Landis zou zich – op vraag van de overheidsagenten – uitgerust met een verborgen videocamera en dito microfoon hebben gemeld bij Michael Ball, een voormalig mode-ontwerper die, als eigenaar van het Amerikaanse wielerteam Rock Racing, de broodheer was van tal van voormalige teammaats van Armstrong, waaronder Tyler Hamilton.
Volgens een bron zou op die video te zien zijn hoe Ball in zijn appartement in het Californische Marina del Rey groeihormoon en andere dopingproducten verborgen hield in zijn koelkast. Landis zou op die manier bezwarend materiaal verzameld hebben dat door de FDA kan worden gebruikt in een grootscheeps onderzoek naar dopinggebruik in de Amerikaanse wielrennerij.

Het bewijsmateriaal dat zo door Landis aan de FDA werd overgemaakt zou volgens de New York Daily News de FDA in staat hebben gesteld om een bevel tot huiszoeking uit te vaardigen tegen Ball.
Het Amerikaanse gerecht ging zich voor Armstrong interesseren toen diens ex-ploegmaat Floyd Landis in mei in The Wall Street Journal de voormalige kankerpatiënt publiekelijk van doping beschuldigde. Armstrong reageerde door te zeggen dat Landis geen enkele geloofwaardigheid meer heeft.
Jeff Novitzky, speciaal agent van de Amerikaanse Food and Drug Administration die het onderzoek leidt, tracht nu te weten te komen of Armstrong, zijn ploegmaats en de teamverantwoordelijken systematisch hun sponsors om de tuin hebben geleid door doping te gebruiken en zo onrechtmatig hun prestaties wisten te verbeteren om meer wedstrijden en prijzengeld te winnen.

In een apart artikel gaat The Wall Street Journal vandaag dieper in op de reactie van de talrijke Amerikaanse sponsors van US Postal en andere Amerikaanse teams op de dopingperikelen van hun poulains. Niet enkel blijkt dat geen van deze sponsors ooit geld verdiende aan hun investeringen; blijkt ook dat bijna de totaliteit van deze mecenassen ontgoocheld door de dopinggeruchten de sport de rug heeft toegekeerd. (FZ)

Bron : Express.be /New York Daily News /The Wall Street Journal

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!