De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Wordt Armstrong in februari in verdenking gesteld?
Wielrennen, Floyd Landis, Doping, Lance Amstrong, Stephen Swart, EPO, HemAssist, USOC-officials, Jeff Novitzky, Marion Jones -

Wordt Armstrong in februari in verdenking gesteld?

donderdag 20 januari 2011 13:49
Spread the love

Het Amerikaanse sportblad Sports Illustrated publiceert deze week nieuwe informatie omtrent het vermoedelijke dopinggebruik van de Amerikaanse renner en zevenvoudig tourwinnaar Lance Armstrong. Op basis van nieuwe documenten en interviews moet blijken dat:

Zijn voormalige ploegmaat Floyd Landis spreekt over een incident op de luchthaven van het Zwitserse Sankt-Moritz, waar de douane ‘een zak met geneesmiddelen en injectienaalden’ vond en Armstrong iemand vond die erin slaagde de douaniers ervan te overuigen dat het vitamines waren, waarna de wielerploeg verder mocht. Wanneer Armstrong later met privé-vliegtuigen begon te vliegen was het douaneprobleem grotendeels van de baan.

Een andere ex-ploegmaat, de Nieuw-Zeelander Stephen Swart, bevestigde dat Armstrong de initiatiefnemer was om binnen het team EPO te gaan gebruiken. ‘Hij was de aanstichter. Zijn invloed zorgde ervoor dat het team het deed’.
Een andere bron beweert dat Armstrong eind negentiger jaren over het geneesmiddel HemAssist beschikte. Dat middel verhoogt de hoeveelheid zuurstof in het bloed en is minder gevaarlijk dan EPO.

Armstrong zou al in de periode voor hij teelbalkanker kreeg een aantal keer hogere dan toegelaten hematocrietwaarden hebben laten opmeten. Dat gebeurde bij ten minste drie gelegenheden tussen 1993 en 1996, maar in alledrie de gevallen liet het lab de zaak zo. Volgens Sports Illustrated geeft dit aan dat de USOC-officials weinig zin hadden om dopinggebruik bij rennners te bestraffen.

‘Indien een rechtbank aangeeft dat Armstrong zijn titels won dankzij doping, zal zijn entourage de geschiedenis ingaan als de meest trieste teleurstelling in de geschiedneis van de sport,’ schrijft het blad.

Jeff Novitzky, de man die het onderzoek tegen Armstrong leidt, is niet de eerste de beste. Hij leidde ook het onderzoek tegen Olympisch sprint- en verspringkampioene Marion Jones, die na de Spelen van Sydney in 2000, drie gouden en twee bronzen plakken moest inleveren na dopingbekentenissen.
De auteurs van het stuk verwachten dat, indien Armstrong in verdenking wordt gesteld, dat zal gebeuren in de tweede week van februari.

Bron:

Express.be /Amerikaanse sportblad Sports Illustrated

take down
the paywall
steun ons nu!