De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Wat doet de dollar als Amerika straks failliet gaat?
Amerika's, Faillissement, Dollar, Schuldenplafonf -

Wat doet de dollar als Amerika straks failliet gaat?

woensdag 27 juli 2011 10:26
Spread the love

De dollar viel gisteren als een mes omdat Republikeinen en Democraten het maar niet eens kunnen worden over de voorwaarden voor het verhogen van het schuldenplafond en de limietdatum van 2 augustus steeds dichterbij komt. Andrei Tratseuski van het financiële blog Seeking Alpha ging na wat de gevolgen voor de dollar zullen zijn mochten de politici in de VS er niet in slagen tot een vergelijk te komen.

http://seekingalpha.com/article/281939-how-the-u-s-dollar-will-react-to-a-government-default

Wat weinigen weten is dat de VS al tweemaal failliet gingen: ze slaagden er niet in hun schulden terug te betalen aan de Fransen na de Amerikaanse Onafhankelijkheidsoorlog (1775–1783) en ook in 1979 verzaakten ze aan de tijdige terugbetaling van hun schuldeisers.

Wat gebeurde er toen?

In een eerste fase ging de waarde van de dollar verder achteruit, maar kort daarna begon de greenback opnieuw te stijgen (zie grafiek). Tratseuski denkt dat nu net hetzelfde zal gebeuren, want eens een oplossing is gevonden zal er opnieuw geld naar de VS vloeien, wat de dollar in waarde zal doen stijgen. Investeerders beschouwen cash geld in tijden van crisis trouwens als risicovrij, zelfs bij een faillissement. Hij maakt wel voorbehoud voor de waarde van de Amerikaanse munt tegenover de zogenaamde commodity currencies, de Zwitserse Frank en goud. Tegen die betaalmiddelen heeft de dollar geen verhaal meer. Het lijdt echter geen twijfel, besluit Tratseuski, dat indien de VS niet aan hun verplichtingen voldoen, ze hun AAA-kredietbeoordeling zullen kwijtraken.

Bron : Express.be

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!