De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Is Griekenland volgend weekeinde nog lid van de eurozone?
Griekenland, EU, Eurozone, Faillissement, Schuldherschikking, Exit -

Is Griekenland volgend weekeinde nog lid van de eurozone?

maandag 12 september 2011 11:20
Spread the love

Omdat er steeds meer twijfels rijzen over de capaciteit van Griekenland om de maatregelen van zijn financiële reddingsplan te implementeren, beginnen andere landen rekening te houden met een faillissement van het land. Duitse ambtenaren van het ministerie van Financiën zijn ondertussen begonnen met het uitdokteren van verschillende noodscenario’s mocht het zo ver komen.

Twee scenario’s lijken mogelijk:
1. Griekenland gaat bankroet, maar blijft in de eurozone
2. Griekenland gaat bankroet, verlaat de eurozone en introduceert opnieuw de drachme

In beide scenario’s speelt het European Financial Stability Facility (EFSF) een sleutelrol. Die instelling zal straks nieuwe bevoegdeheden krijgen die werden vastgelegd tijdens een eurotop in juli ll.

Een van de instrumenten die zouden worden geïntroduceerd zijn kredietlijnen aan landen als Italië en Spanje eens de financiële markten die landen niet langer geld zouden willen lenen omwille van een Grieks faillissement. Ook een scenario waarbij de banken van de eurozone opnieuw massaal veel geld zouden moeten toegestopt krijgen – omdat Grieks staatspapier dat zich in hun boeken bevindt zo goed als waardeloos zou worden- wordt bekeken. Beide pistes kunnen deel uitmaken van een Grieks faillissement, ongeacht of het land de eurozone verlaat of niet.

Volker Bouffier (CDU), de gouverneur van de Duitse deelstaat Hesse, wil dat snel werk gemaakt wordt van een exitclausule voor landen die de eurozone verlaten willen. Vandaag bestaat die mogelijkheid op papier niet.

De Grieken zelf proberen ondertussen koste wat kost de meubelen te redden. In een poging om meer vertrouwen te wekken, heeft de Griekse regering nieuwe besparingen aangekondigd ter waarde van 2 miljard euro. Zo moeten alle politici en hoge ambtenaren in het land één volledig maandsalaris inleveren. Er komt ook een extra belasting op onroerend goed, die via de elektriciteitsfactuur zal worden geïnd.

Omdat er geen precedenten zijn is het moeilijk te voorspellen wat er zou gebeuren mocht Griekenland failliet gaan en/of de eurozone verlaten

Eén ding staat wel vast: wanneer een land de euro verlaat zal het dat niet op voorhand aankondigen. Geen enkel land wil zijn onderdanen de kans geven om zijn euro’s alsnog bij de bank op te halen om ze in het buitenland onder te brengen.  Mocht de regering Papandreou/Europa beslissen dat het moment is aangekomen om terug te keren naar de oude drachme, dan zal de Griekse bevolking simpelweg bij het ochtendnieuws vernemen dat alle girale tegoeden één op één in drachmes zijn omgezet. Voor alle winkelprijzen, lonen, etc. zal hetzelfde gelden. Cash euro’s zullen het land niet meer uit mogen en zullen alleen in drachmes om te wisselen zijn.

Wat het faillissement van zijn land voor een gewone burger betekent, staat hier

http://www.bloomberg.com/news/2011-09-09/germany-said-to-prepare-plan-to-aid-country-s-banks-should-greece-default.html

http://www.spiegel.de/international/europe/0,1518,785482,00.html

http://www.deredactie.be/cm/vrtnieuws/economie/schuldencrisis/110912_Griekenland_Duitsland

http://www.express.be/business/nl/economy/wat-gebeurt-er-wanneer-een-land-de-eurozone-verlaat/149304.htm

http://www.express.be/business/nl/economy/wat-betekent-het-faillissement-van-een-land-voor-de-gewone-burger/149084.htm

Bron : Bloomberg / Express.be

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!