De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Fallujah = Guernica

Fallujah viert een belangrijke mijlpaal in bevrijd Irak

zondag 8 januari 2012 17:56
Spread the love

Het onderstaande is een toespraak bij de viering van de bevrijding op 30 december in Fallujah. Het is een Iraakse ode aan deze stad, die het equivalent aan agressie over zich heeft gekregen van 100 Guernica’s. Ik vind het belangrijk dat de Iraakse stem gehoord wordt bij de terugtrekking van de Amerikaanse troepen. Een uitgebreide studie en achtergrond over Fallujah en de slachtpartij en vernietiging kan je hier vinden in een PDF file: http://www.brussellstribunal.org/pdf/Fallujah.pdf

Enkele cijfers over de verwoesting van de stad

– 7000 huizen totaal vernietigd, of vrijwel geheel verwoest, in alle districten van Fallujah.
– 8400 winkels, workshops, hospitalen, magazijnen, etc.. vernietigd.
– 65 moskeeën en religieuze heiligdommen werden ofwel volledig gesloopt en met de grond gelijk gemaakt of de minaretten en innerlijke hallen werden gesloopt.
– 59 kleuterscholen, basisscholen, middelbare scholen en technische hogescholen werden vernietigd.
– 13 overheidsgebouwen werden met de grond gelijk gemaakt.
– Vernietiging van de twee elektriciteitcentrales, de drie waterzuiveringsinstallaties, de twee spoorwegstations en zware schade aan de riolering en drainage subsystemen in de stad.
– De totale vernietiging van een brug naar het westen van de stad.
– De dood van 100.000 huisdieren en wilde dieren als gevolg van chemische en / of gasvormige munitie.
– De verbranding en vernietiging van de vier bibliotheken die honderden misschien wel duizenden van oude islamitische manuscripten en boeken huisvestten.
– De beoogde vernietiging (die opzettelijk lijkt te zijn geweest) van de nabijgelegen historische site in Saqlawia en het kasteel van Abu al-Abbas al-Safah.

…. en duizenden en nog eens duizenden slachtoffers, vrouwen, kinderen en mannen, en tienduizenden vluchtelingen.

Dank U, Fallujah. Moge Uw naam nooit vergeten worden

Dank u Fallujah, want zonder uw offers hebben wij geen eer, zonder het bloed dat vergoten werd ter verdediging van Irak, zou het VS imperium nog gegroeid zijn in arrogantie. Zonder Fallujah zou er nog steeds geen regering in Irak zijn – het is een marionettenregering, dat is waar, maar desalniettemin, zoals de Green Zone handlangers dit evenement proberen te kapen, vinden wij het van groot belang de wereld te herinneren aan de naam van deze kleine stad die ‘s werelds krachtigste militaire macht vernederd heeft, en de oorlogsmachine dwong om haar plannen voor de verovering van Irak en de regio keer op keer opnieuw te ontwerpen.

Het is aan u Fallujah, een kleine stad van nederige mensen, dat we ons respect te danken hebben, en waarheen we ooit gaan in deze wereld,  Uw naam echoot vandaag de dag nog steeds in elke taal. Er is niemand in deze wereld die de wereld een beetje kent die uw naam niet heeft gehoord. Vandaag zijn Uw mensen de eersten die een kleine overwinning te vieren hebben omdat jij als eerste de taak opnam om de strijd tegen de vermoeide woedende stier aan te binden.

Je hebt de Nieuwe Mongolen verslagen en je betaalde daarvoor een hoge prijs omdat zij probeerden om van jou een voorbeeld te maken. Op het einde verlieten ze de stad met een gedeeltelijke nederlaag, en jij bent getuige van je prestaties, en bereidt het podium voor de volgende strijd voor om Irak te bevrijden van de Amerikaanse bedrijven en dieven die opzettelijk werden achtergelaten. je zal de leiding hebben om Irak te bevrijden van de Iraanse invloed waarmee de VS dit land instemmend heeft achtergelaten.

Nogmaals, schrijf jij de eerste bladzijden van een nieuw hoofdstuk??

Dank U, Fallujah.
Dank U, zeg ik, aan elke martelaar begraven in uw voetbalstadion.
Dank U, zeg ik, aan ieder kind met een handicap.
Dank U, zeg ik, aan iedere man die zich verzette en zijn rechten eiste.
Dank U, zeg ik, aan elke weduwe en elke wees.
Dank U, zeg ik, aan iedere eerlijke man en vrouw die nee zei tegen deze agressie.
Dank U, zeg ik, aan iedereen die de leugens van de oorlogsmisdadigers in Londen en Washington ontmaskerde.

Geef terug de aanzet, Fallujah, en iedere eerlijke nog in leven zijnde Irakees zal weer achter je fakkel lopen, omhoog naar de top met de prachtige mensen die jij onze natie hebt gegeven!

take down
the paywall
steun ons nu!