De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Extreemrechts dringt op paasdag onder politiebegeleiding door tot op het Beursplein in Brussel.

Extreemrechts dringt op paasdag onder politiebegeleiding door tot op het Beursplein in Brussel.

dinsdag 29 maart 2016 22:36
Spread the love

Extreemrechtse fascisten van onder meer ‘Nation’ deden zich voor als Belgische hooligans (die wel vaker rellen schoppen en amok maken bij voetbalmatchen en soms ook bij vakbondsbetogingen). Zij verschuilen zich achter voetbalfans en hooligans, net zoals IS zich verschuilt achter de Islam. De vreedzame manifestatie ‘Mars tegen Angst’ die gepland was voor zondag 27 maart ’16 werd zaterdag in de late namiddag door de organisatoren (het Europees Parlement) zonder slag of stoot afgelast op “verzoek” van Jan Jambon (N-VA), Minister van Binnenlandse Zaken.
Het Europees Parlement had op dinsdagavond 22/3 het voortouw genomen voor een ‘mars tegen de angst’ door het centrum van Brussel, die zondagmiddag zou gehouden worden.Dit in reactie op de terreuraanslagen die plaatsvonden op de luchthaven Zaventem en in het Brusselse metrostation Maalbeek, aldus Emmanuel Foulon, woordvoerder van het Europees Parlement. “Iedere Europese burger is aangevallen in zijn rechten en zijn vrijheden. Het is belangrijk om te tonen dat België zich weigert te onderwerpen aan het terrorisme”, aldus Foulon.
Vanaf het begin stond ik al erg kritisch tegenover de ‘mars tegen de angst’, precies omdat de oproep hiertoe uitging van het establishment, namelijk: het Europees Parlement. Op 25 maart besloten diezelfde organisatoren om geen ‘mars’ door Brussel te laten trekken maar wel een ‘herdenkingsplechtigheid’ te houden op het Beursplein. Een eerder overbodige oproep omdat er dagdagelijks al spontane rouwbetuigingen voor de slachtoffers en hun familieleden en vrienden waren, vaak gekoppeld aan de vastberaden wil om in de strijd tegen terreur méér bruggen te bouwen i.p.v. van meer verdeeldheid te zaaien, meer onderlinge solidariteit te ontwikkelen i.p.v. angst en haat te zaaien, … De organisatoren, het Europees Parlement, gingen zonder slag of stoot onmiddellijk in op het “verzoek” van Jan Jambon om de ‘mars’ die al omgevormd werd tot een ‘herdenkingsplechtigheid’ op het Beursplein af te gelasten.
Sedert de aanslagen in Brussel op di. 22/3 waren er al elke dag herdenkingen, rouw- en solidariteitsbetuigingen op het Beursplein. Daar werd en wordt ook regelmatig de boodschap verspreid dat nog méér repressie en oorlogsgeweld de terreurdreiging zeker niet zullen wegnemen; dat we integendeel méér werk moeten maken van het bouwen van bruggen tussen alle bevolkingsgroepen in onze samenleving, waarin iedereen gelijke kansen krijgt, waarin racisme en discriminatie geen kansen krijgen om zich verder te ontwikkelen, waarin er aandacht is voor achtergestelde bevolkingsgroepen, waarin er veel belang gehecht wordt aan samenhorigheid, solidariteit en zorgzaamheid voor elkaar over alle verschillen heen van ras, religie, herkomst, sociale komaf: werkend / werkloos / ziek / gehandicapt / gepensioneerd / …
Deze dagelijkse wakes en solidariteitsbetuigingen stonden niet in verband met de zogenaamde ‘Mars tegen Angst’: een initiatief dat uitging van het Europees Parlement. Rellen en geweld … wél voorzien maar desondanks niét voorkomen … Dit alles werd pas uren later kenbaar gemaakt in ons land én min of meer ‘goedgepraat’ door de mainstream-media in bewoordingen als: “Voor de politie was het heel delicaat om tussen te komen want er waren ook vreedzame betogers op het plein, maar uiteindelijk slaagden de agenten er toch in de hooligans te omsingelen (…) de politie is massaal ter plaatse en drijft de heethoofden verder weg en ondanks de spanning komt het nooit tot een directe confrontatie”, aldus het VRT-journaal laat op zo. 27/3. Er zijn veel beelden de wereld rond gegaan die bewijzen dat er heel wat directe confrontaties waren: er werd met volle drankblikjes en bakstenen gegooid naar rouwenden politie en journalisten, schuttingen werden afgebroken, er werden vuurpijlen afgeschoten en traangasgranaten gegooid, waterkanonnen ingezet, peperspray gebruikt, vuistslagen uitgedeeld, …  De nieuwsdienst van de VRT stelde zich min of meer op ten dienste van het ‘establishment’ dat deze feiten zoveel en zo snel mogelijk wil minimaliseren en in de doofpot stoppen. De internationale media waren nog steeds massaal aanwezig in Brussel en maakten het onthutsende nieuws wereldkundig, urenlang vóór er in onze nationale media gerucht aan gegeven werd. De gebeurtenissen op het Beursplein waren overal in het buitenland “BREAKING NEWS” terwijl er in de Belgische media nog met geen woord over gerept werd! De radio- en tv-programma’s in ons land gingen gewoon door zonder onderbreking voor een extra-nieuwsuitzending (zoals in het buitenland). Moesten de violen tussen de mainstream-media en de politiek eerst nog op elkaar afgestemd worden?

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!