De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Explozant zet creatieve jongeren aan het werk

Explozant zet creatieve jongeren aan het werk

dinsdag 26 april 2011 16:55
Spread the love

Peter, Dorien, Merel, Katrien en Nathalie studeren aan de Karel De Grote-Hogeschool. Deze jongeren wonnen de wedstrijd Troef van de stad Antwerpen. Troef geeft jongeren tussen 16 en 26 jaar de kans projecten te organiseren voor andere jongeren.

Een leuk idee

De vijf winnaars willen jeugd in contact brengen met kunst en het imago van musea vernieuwen. “Veel jongeren vinden kunst niet mooi en musea maar saai”, zeggen ze. “Wij willen daar graag iets aan veranderen.” In de meeste musea kun je enkel rondkijken en dat spreekt niet iedereen aan. Om een brug te slaan tussen kunst en jongeren, zetten de studenten hen zelf aan het werk in musea.
De organisatoren openden een atelier in het Museum Plantin-Moretus. Tijdens de krokusvakantie kregen jongeren de kans om reclamecampagnes te maken voor het atelier in de paasvakantie. In de paasvakantie werkten ze rond letters en cijfers, de grafische kant van kunst.

Kunst in de buurt

Om kunst op straat te brengen maakten de jongeren ook huisnummers. Op het toonmoment van 22 mei mogen de bewoners van Sint-Andries een huisnummer meenemen. In ruil moeten ze hun naam opschrijven. Met dat handschrift willen de organisatoren een kunstwerk creëren dat het straatbeeld opfleurt.

Jongeren aanspreken

De workshop in de paasvakantie veroorzaakte nog geen stormloop aan deelnemers. “Het project raakt nog niet zo bekend”, verklaart Nathalie, één van de organisatoren. “Maar we hopen natuurlijk wel op meer deelnemers.” De aanwezige jongeren vonden het alvast leuk om mee te doen.
In de zomer vinden nieuwe workshops plaats in samenwerking met het MAS (Museum aan de Stroom) en de buurt het Eilandje. Daarbij gaan de jongeren aan de slag met multimedia.

© 2011 – StampMedia – Melina Willems

take down
the paywall
steun ons nu!