De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

En het bleef maar regenen

En het bleef maar regenen

maandag 9 mei 2016 18:54
Spread the loveFoto’s Marinus KruissenDe tuin spoelt weg

 

Als het in de Dominicaanse Republiek regent doet het dat meestal goed. Een stevige bui waar je maar beter wel even voor kunt gaan schuilen is heel gewoon.  
Maar de temperatuur daalt niet zo erg snel wanneer er een bui valt, dus ook wanneer je eens een nat pak haalt, met een warme douche is het leed meestal geleden. Meestal, maar toch niet afgelopen zaterdag. 

Het begon zo ongeveer om vier uur in de namiddag. Dus je zou verwachten dat het een uurtje later wel weer droog zou worden. Maar toen begon het harder te regenen, en het bleef regenen. Hier stond de straat blank en ook het plaatsje voor de deur leek meer op een wilde rivier dan op een klein pleintje.  
Het leuke aan een regen buitje hier is dat het stof uit de lucht verdwijnt. De schone lucht ruikt fris en nieuw. Maar die frisse geur bleef zaterdag ook al weg. Rockey kroop helemaal weg onder de planten en voelde zich zelfs niet veilig in de plastic ton die als zijn hondenhok dienst doet. Maar Rockey is een beetje kleinzerig als het regent. Hij wil onmiddellijk naar binnen en lekker vertroeteld worden door mijn vrouw. Dat ging deze keer niet door omdat ik niet de regen in mocht om Rockey los te maken, het regende te hard. Gelukkig heeft Rockey het wel droog gehouden. 

Helaas ging het ook een beetje te hard voor de twee slachtoffers die de lange regenbui heeft gemaakt. Een kleine jongen in La Romana die gebruik wilde maken van het regenwater om een heerlijke douche te nemen is verdronken in een afvoerput en een jongedame van 14 jaar werd geëlektrocuteerd door in het water hangende elektrische kabels. Ja, de elektrische kabels hangen hier gewoon boven de stoep of boven de straat. 

En het bleef regenen. De flatjes die ze hiernaast gebouwd worden zijn bijna klaar, het dak werd zaterdag gestort. Een betonnen plaat die met de hand in houten bekisting gegoten wordt. Donderdag en vrijdag waren ze druk bezig de bewapening te leggen, stalen pinnen en gevlochten constructies. Zaterdag was het beton dag, en het regende…. Nu ligt er cement op ons kleine pleintje. Of het nieuwe dak waterdicht is, ik weet het niet, ik ben geen bouwmeester. 

Beelden op de TV toonden een vrachtwagen die gewoon weggespoeld werd door het water, de chauffeur werd gered door medewerkers van het Centro de Operaciones de Emergencias (COE), Het Operatieve Centrum voor Noodgevallen.  

Er zijn 3430 mensen op de vlucht geslagen voor de regen, 675 woningen onbewoonbaar geworden door de regen, aardverschuivingen en andere oorzaken verbonden aan het water. Zo’n 31 woon gemeenschappen zijn onbereikbaar geworden door overstroomde rivieren, weggeslagen wegen of ingestorte bruggen. 

Het weerbericht voor de komende paar dagen ziet er ook al niet zo goed uit. Het lijkt er op dat het systeem met regen, onweer en harde windstoten dat de ramp van zaterdag veroorzaakt heeft, weer op haar schreden terugkeert. Toen ik dit schreef begon het overigens weer te regenen. De cijfers zijn dus van 12 uur AM plaatselijke tijd, vandaag. De noodtoestand is afgekondigd in 24 van de 28 provincies van het land. En zoals het er nu uitziet zal dit verhaaltje nog wel een vervolg hebben..

take down
the paywall
steun ons nu!