De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Een vraag voor Patrick Janssens

Een vraag voor Patrick Janssens

donderdag 8 april 2010 12:28
Spread the love

De Barnard-rel is intussen van alle kanten bekeken. De meningen zijn verdeeld maar de rel zelf was uitstekend georganiseerd. Er is één vraag die onbeantwoord blijft. Welke rol speelde de politie?

Benno Barnard liet zich tijdens zijn lezing aan de Universiteit Antwerpen bijstaan door de twee persoonlijke lijfwachten van Vlaams Belang-kopstuk Filip Dewinter. Dat meldde de regionale zender ATV op 5 april. Het is alvast de verdienste van ATV om de zeer evidente vraag te stellen waar de lijfwachten vandaan kwamen. De auteur was zelf naar het Vlaams Belang gestapt om bescherming te vragen. Die zou hij van de Antwerpse politie niet hebben gekregen. Klopt dat?  In een democratie staat de politie in voor de handhaving van de openbare orde. Als die wordt verstoord – en dat is hier duidelijk het geval – is de burgemeester verantwoordelijk. Als de politie geweigerd heeft Barnard te beschermen en de bijeenkomst te omkaderen dan is er dus een probleem.

Ik heb voldoende bijeenkomsten van het Vlaams Belang en extreem-rechts meegemaakt om te weten dat telkens er werd opgeroepen tot een protestactie tégen dat soort manifestaties de politie er steeds in grote getale was om een confrontatie te verhinderen. Dat had ook op 31 maart perfect kunnen gebeuren. De politie was op voorhand op de hoogte van mogelijke problemen met Sharia4belgium, ze deelde dat zelfs mee aan Barnard. Het buiten houden van de relschoppers zou niet moeilijk geweest zijn: ze waren immers grotendeels herkenbaar aan de typische outfit zoals we die gezien hebben op de videobeelden.

Volgens ATV werden de lijfwachten ter beschikking gesteld via Tanguy Veys, VB-provincieraadslid uit Oost-Vlaanderen en een vertrouweling van Filip Dewinter Het was ook Veys die de rel filmde en op Youtube zette. Er was dus voldaan aan alle voorwaarden voor een mediarel. Eigenlijk betrof het hier een bijeenkomst waar zowel het thema als de omkadering door het Vlaams Belang werden geleverd en goedgekeurd. In hoeverre Barnard zich hiervan bewust was laat ik in het midden.

Laten we er even van uitgaan dat de politie wel haar werk naar behoren had gedaan. Dan hadden we in de media een totaal ander plaatje gezien: buiten zou je woedende moslims hebben gezien, binnen een rustige lezing van Barnard, zonder lijfwachten, voor een (halfvolle?) zaal. Niet direct het soort beelden waarmee je nadien de slachtofferol kan gaan spelen bij Phara. Voor voldoende drama heb je méér nodig. En dat heeft Barnard ook gekregen.

 Dat er een van een enscenering sprake is staat niet meer ter discussie. De vraag blijft: in hoeverre was de politie daarbij betrokken?

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!