De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

De Wever presenteert burgerschild tegen criminaliteit.

De Wever presenteert burgerschild tegen criminaliteit.

maandag 24 september 2018 09:24
Spread the love

NYPD meets APD

Deze namiddag (24 september 2018) zal burgemeester De Wever zijn SHIELD-programma, naar analogie met het SHIELD uit de VS, uit de doeken doen. Hij zal dat doen in aanwezigheid van twee agenten van de New Yorkse NYPD, korpschef Serge Muyters en de veiligheidcoördinator van de Antwerpse diamantsector. Voor alle duidelijkheid, de veiligheidscoördinator is er niet om er op te letten dat mensen uit de diamantsector de samenleving zouden bestelen dan wel om er voor te zorgen dat mensen uit de samenleving de diamantsector niet zouden bestelen.

Heel kort door de bocht betreft het een onlineplatform waar ‘burger-bevoegden’, voorlopig alleen in bedrijven, informatie kunnen delen met de politie. Later zou dit uitgebreid worden naar alle burgers, naar hondenkapsalons, vishandelaars in Borgerhout en gemeenteraadsleden waarvoor men z’n hand niet in het vuur in restaurant het fornuis zou durven steken. Zo weet je meteen ook waar Johan Segers de inspiratie haalde voor de naam van zijn inmiddels bekende restaurant. Heel wat politici steken daar immers regelmatig hun hand in het fornuis voor mekaar. Marc Van Peel heeft zich daar trouwens eens lelijk verbrand. Nog niet zo lang geleden.

Zo wordt het dus nu al mogelijk dat een burger-bevoegde die pakweg in de diamantsector werkt zou kunnen melden dat er zich op de boekhouding onregelmatigheden voordoen.

Hij zou dan via een beveiligd platform bij de politie kunnen nagaan of dit niet al eens meer is gebeurd. De bedoeling is immers dat het politie, bedrijven en burgers met elkaar zou verbinden en wie wil er nu niet weten waar al dat onbelast geld naartoe gaat? Over wie nu precies bevoegd zal zijn om GSM-toestellen af te pakken van transmigranten moet er nog een besluit genomen worden. De meeste transmigranten lopen immers niet met een bordje op hun voorhoofd ‘ik ben transmigrant’. Het wordt dus opletten geblazen dat men Zuhal Demir haar GSM niet afpakt als ze nog eens haar kwek openzet tijdens een betoging!

Ik kan nie oesemen! Aaf bakkes!

De NYPD komt dan weer ervaringen uitdelen over hoe het niet moet. Zo doe je er goed aan om, zoals een tweetal jaar terug in de VS gebeurde, als politieagent niet te schreeuwen naar iemand die al op de grond ligt ‘nice try, nice try’ terwijl de man al tientallen keren zei ‘I can’t breathe’ waarna hij de geest liet en de politieagenten werden vrijgesproken. Toegegeven, die man was ook zelf een beetje verantwoordelijk, had hij daar niet aanwezig geweest dan was dat niet gebeurd. Op het online platform zal je dan kunnen lezen wat je wel moet doen als iemand zegt, in het Antwerps dan ‘ik kan nie oesemen, ik kan nie oesemen’. Je mag dan niet zeggen, ‘goe geprobeirt menneke, goe geprobeirt’, je zegt gewoon ‘aaf bakkes’. Tenzij het een transmigrant is, dan vraag je toch best eerst even van welk land hij afkomstig is en naar welk land hij op weg is. Of bij twijfel bel je dan vanaf nu naar SHIELD & FRIENDS. 

 Kortom het mag duidelijk zijn dat er in de INTEL-room waar de meeting plaatsvind nog één en ander op een rijtje zal moeten worden gezet. Kiezers willen immers toch graag voor 14 oktober weten wie er nu wel en niet mag meespelen in ‘THE SHIELD’.

En de ‘War on drugs’ dan zal u zich afvragen? Wel op termijn zullen ook drughandelaars, verdelers en gebruikers zichzelf kunnen aangeven via dit platform.

take down
the paywall
steun ons nu!