De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

De s-monopolie

De s-monopolie

donderdag 20 februari 2014 22:19
Spread the love

2009, sp.a weigert – in tegenstelling tot Open VLD, CD&V, LDD, Groen en zelfs N-VA – mee te werken aan het verzamelen van de nodige handtekeningen die PVDA+ nodig heeft voor deelname aan de Vlaamse verkiezingen. 2012, Bruno Tobback spreekt zich openlijk uit tegen de miljonairstaks en vernoemt PVDA+ in dezelfde zin. 2013, Tobback noemt zichzelf eeuwig links en verwijt PVDA+ te grijpen naar oude recepten. En het is dit jaar niet anders.

sp.a met de jonge Tobback op kop, blijft ingaan tegen de opkomende PVDA+. sp.a wil de monopolie op de s in hun naam behouden. Al zijn ze toch wel de weg kwijt. Socialistisch kunnen we sp.a niet noemen. Hun sociale voorstellen zijn ook niet veel soeps. Zo schreef Jan Callebaut, marktonderzoeker, in Knack “De SP.A moet dringend een sociaal aanbod doen. Een genereus sociaal aanbod, want vandaag is de PVDA veel genereuzer dan de SP.A.” Het fenomeen van links getouwtrek is trouwens niet enkel aan Vlaamse kant zichtbaar, ook Paul Magnette moest van antwoord gediend worden. “De opgang van de uiterst linkse PVDA (PTB-go!) in de peilingen in Wallonië en Brussel gaat ten koste van de linkerzijde.” Aldus Paul. Een zweem van de s-monopolie, ook bij onze Franstalige kameraden – of houden we het op vrienden?

Professor Jan Blommaert is het trouwens ook beu. Je hoort van sp.a-aanhangers en -toppers dat sp.a een realistisch links is, dat ze geen weggegooide stem zijn. Ze weten wat de hardwerkende Vlaming wil. Maar de prof wist weliswaar fijn op te merken dat het niet van de s-monopolie zal komen. “Het valt op dat het onderzoek bij de bevolking dat de PVDA+ heeft uitgevoerd heel andere prioriteiten aangeeft dan degenen die politici en media ons dagelijks als ‘vanzelfsprekend’, en als ‘wat de Vlaming echt wil’ aandienen. Ik geloof die politici en media niet meer. Ze vertellen lulkoek, en – waar is hun draagvlak?” Jan Blommaert wijst daarmee op de bevraging die PVDA+ deed bij 41 420 mensen. Er werd getoetst naar de prioriteiten van de Belg alsook hun mening over voorstellen van de partij. het resultaat wordt de weg die PVDA+ deze verkiezingen inslaat.

Op 25 mei een bolletje kleuren bij PVDA+ is stemmen voor een programma gebaseerd op de mening van mensen zoals u en ik. Het is kiezen voor een jonge, frisse, daadkrachtige ploeg. Het is een signaal aan de mensen van de s-monopolie om links te laten groeien.

take down
the paywall
steun ons nu!