De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

“De modale Fransman is boos en begrijpt de stakers niet”

“De modale Fransman is boos en begrijpt de stakers niet”

woensdag 13 oktober 2010 11:39
Spread the love

De Franse staking tegen de nieuwe pensioenwet kreeg gisteren twee minuten in het VRT-Journaal. In die korte tijd slaagde correspondente Hanne Decoutere erin om verkeerde feiten te insinueren en een standpunt in te nemen dat de staking als ‘zinloos’ afschildert.

Ook het NOS-Journaal bij onze Nederlandse buren besteedde niet meer dan twee minuten aandacht aan deze staking (1), die nochtans tussen de 2 en 4 miljoen mensen op de been zou gebracht hebben. Maar: de toon van de NOS-berichtgeving contrasteerde sterk met die van de VRT (2). 

De NOS vertrok vanuit het feit dat in september 70 procent van de Fransen achter de staking tegen pensioenhervorming stonden, althans volgens een peiling die in de Franse media verscheen (3). Daarnaast zou iets meer dan 60 procent van de Fransen ook te vinden zijn voor langlopende acties, zo werd door de krant Le Parisien bevonden (4). Bovendien is de deelname aan deze staking groter dan bij eerdere acties in september.

Cijfers dus, die de NOS niet kon negeren, vermits de draagkracht van een staking natuurlijk een onmisbaar item is in de berichtgeving erover. De ‘modale Fransmannen’ die op de Nederlandse tv kwamen, stonden dan ook positief tegenover de staking. Iets wat in elk geval een stuk representatiever en correcter is dan wat we van de VRT te zien kregen.

Wat viel er te zien? Eerst een normale reportage, met reacties van stakende scholieren en manifestanten, om vervolgens een ‘lamgelegd’ treinstation als uitgangspunt te nemen om te onderzoek wat ‘de modale Fransman’ denkt. Inderdaad, het citaat uit de titel komt rechtstreeks van de offscreen commentaar van de verslaggeefsster ter plekke. Iets wat enkel op nattevingerwerk en een specifieke context gebaseerd is, niét op de eerder genoemde feiten.

Hanne Decoutere vond het ook nog nodig om zich tot slot af te vragen of zo’n staking wel nut had, vermits “de wet al aangenomen is en enkel nog in dienst moet treden” en “bovendien slechts 8 procent van de Franse werknemers lid zijn van de vakbond”. Wat dat laatste ertoe doet, is niet meteen duidelijk.

Maar het is in elk geval een beetje zorgwekkend: een reporter geeft haar opinie over de staking, zonder zich te baseren op feiten, en insinueert zaken die omwille van gebrekkige informatie en het gebrek aan een ander standpunt of opinie, als feiten worden geserveerd.

Dat er met de mainstream media énorm veel misloopt op vlak van berichtgeving, weten we al langer. Desinformatie en ‘bandwerk’, met alle fouten, vertekeningen en verlies aan informatie van dien zijn al langer schering en inslag. Het lijkt er evenwel op dat de VRT met de verslaggeving die gisteren uit Parijs gaat, de ‘Fox-stap’ neemt, waarbij onomwonden één specifieke mening en agenda wordt weergegeven, zonder zich daarbij te baseren op harde feiten. 

De manier waarop Hanne Decoutere gisteren verslag uitbracht over de staking is niets meer en niets minder dan de Vlaamse versie van de fameuze ‘People say’-methodiek die we al langer bij FOX en andere agendagebonden media zien, met name in de V.S.

We kunnen hopen dat dit een geïsoleerd incident was, maar we mogen ook niet vergeten dat dit nog steeds de Openbare Omroep is. Dit soort berichtgeving moet dus systematisch aangekaart worden, te meer omdat de omroep in feite gerund wordt door vertegenwoordigers van de verkozen partijen.

Misschien hebben weinigen onder hen belang bij een positieve berichtgeving over stakingen in het buitenland, die schijnbaar wél strijdbaar zijn en verder willen gaan dan de obligate stadswandeling?

Een open deur.

Bronnen:

1: http://nos.nl/video/190813-grote-stakingsdag-in-frankrijk.html
2: http://www.deredactie.be/cm/vrtnieuws/buitenland/101012_Frankrijk_Stakingen
3: http://www.lefigaro.fr/flash-eco/2010/10/09/97002-20101009FILWWW00356-71-des-francais-favorables-a-la-greve.php

4: http://fr.news.yahoo.com/4/20101011/tts-france-retraites-sondage-ca02f96.html

take down
the paywall
steun ons nu!