De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

De hypocrisie van het neo-liberale denken : De kippenpoten van Ghana.

De hypocrisie van het neo-liberale denken : De kippenpoten van Ghana.

dinsdag 5 december 2017 14:20
Spread the love
De hypocrisie van het neo-liberale denken over Afrika in Europa: De kippenpoten van Ghana.

Samen met de vrije markteconomie op wereldschaal worden duizenden tonnen kippenpoten, je weet wel die klauwen die wij vies vinden, naar Afrika als afval geëxporteerd uit Europa en België. Ze zijn daar een lokale delicatesse.  Mensen in bv. Ghana eten deze bijzonder graag, vooral gefrituurd.

Het gevolg van het overspoelen met ons afval in Ghana is dat de locale kippenkwekers failliet gaan omdat ze niet op kunnen tegen de dumpingprijzen van ons Europees afval van kippenpoten … het kweken van kippen wordt net door die invoer van dat kippenafval (poten) onmogelijk voor de lokale kwekers. De Ghanesen worden afhankelijk voor deze delicatesse van de Westerse invoer. De armoede onder de plaatselijke kwekers lonkt.

Boven op deze intercontinentale kippenafvaltranfers komen ook mogelijke vergiftiging door bijvoorbeeld Fipronil in het visier. De bekommernis van de Westerse leiders omtrent hun massaproductie en bijhorende export van slachtafval,  is aandoenlijk en staat in schril contrast met de zorg voor de eigen bevolking en die in Afrika, ook wat migratie betreft. Nog maar eens komen de perverse mechanismen van een ongebreideld kapitalisme langs overconsumptie, overproductie en bijhorende globalisering tevoorschijn. Mogelijks ook als gif.

Dat vrijhandel, zoals die wordt verkocht in ondermeer TTIP en CETA-verdragen ook tot ecologische en nu zelf individuele drama’s leidt, wordt nog maar eens duidelijk. Dat de mens en zijn gezondheid daarin van ondergeschikt belang zijn mag nooit de norm worden. Ook niet in Afrika. Denken dat migratie enkel door oorlog wordt veroorzaakt is fout en wordt duidelijk bij dit verhaal. Beweren dat gelukzoekende migranten buiten dienen te worden gehouden, terwijl de economische en kapitalistische draak zelf verantwoordelijk is voor deze migratiestromen is ronduit hypocriet.

take down
the paywall
steun ons nu!