De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

De burgemeester van geheel Antwerpen

De burgemeester van geheel Antwerpen

vrijdag 26 november 2021 13:53
Spread the love

Al lang geleden, toen ik zelf nog in Brussel werkte en daar met de trein vanuit Antwerpen naartoe ging, lagen er ’s ochtend in de ondergrondse fietsenstalling naast het Centraal Station (Astridplein) mensen te slapen tussen de gestalde fietsen. In de nacht van 4 op 5 november zijn twee van hen daar overleden. De burgemeester van Antwerpen betoonde op geheel eigen wijze zijn betrokkenheid bij de burgers van zijn stad.

Inderdaad, op sommige plekken kon je je fiets niet kwijt omdat er mensen in het gangpad op een stuk karton lagen te slapen. En inderdaad, hier en daar stonk het naar pis – hoewel er onder de duizenden forensen die elke dag door de fietsenstalling passeren er ook wel zullen zijn die daar hun bijdrage aan leveren. Bijna drie weken geleden vond men er ’s nachts de lichamen van twee mannen, die achteraf Mike en Wesley blijken te heten. Officieel zijn ze gestorven als gevolg van een verkeerd gebruik van alcohol en andere drugs.

Lokale kranten (gva en hln) wisten te melden dat er in de afgelopen twaalf maanden in en rond Antwerpen vijftig dak- en thuislozen op een openbare plaats zouden zijn overleden. Hulpverleners wijzen erop dat er overal een tekort aan opvangplaatsen is, zodat steeds meer mensen verplicht zijn hun dagen en nachten op straat door te brengen.

Over Mike en Wesley is weinig bekend geworden. Mike (31) zou een Nederlander zijn zonder geldige verblijfsdocumenten, die aan een spierziekte lijdt waardoor hij vroeg of laat in een rolstoel zou eindigen. Van Wesley (42) hingen vrienden in de fietsengarage foto’s op waarop hij vrolijk poseert met bekenden en familie.

Bart De Wever, burgemeester van geheel Antwerpen, betuigde zijn medeleven op de lokale televisiezender ATV: “Dit zijn tragische gebeurtenissen, maar het is natuurlijk zo dat in onze stad mensen leven die totaal haveloos zijn. (…) Ze hebben bijna een dierlijke manier van leven en overleven op het openbaar domein. Het is heel moeilijk, die categorie – en dan ga je dit soort dingen af en toe krijgen omdat ze natuurlijk allemaal toxicomaan zijn.”

‘Haveloos’ betekent dat je geen have hebt, zoals in ‘have en goed verliezen’. Kan je het mensen verwijten dat zij niets hebben? Of zei hij ‘laveloos’? Dat heb je uiteraard als ze ‘natuurlijk allemaal toxicomaan zijn’.

Voor een andere, zij het enigszins paternalistische, benadering, zie Infirmiers de rue.

de burgemeester van antwerpen

 

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!