De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Dag drie: Bahreini vluchteling vertelt rechter waarom hij actie nam aan DSEI wapenbeurs

Dag drie: Bahreini vluchteling vertelt rechter waarom hij actie nam aan DSEI wapenbeurs

woensdag 13 april 2016 23:04
Spread the love

De DSEI wapenbeurs ontving in 2015 tal van dictatoriale regimes. Ook Bahrein stond op de lijst van landen die uitgenodigd waren door de Britse overheid. In 2011 vond er nog een massale volksopstand plaats in het land. Deze werd gewelddadig onderdrukt door Bahreini veiligheidstroepen met de hulp van de Saoedische nationale garde. Isa al-Aali nam in 2011 actie tegen het Bahreini regime en moest vluchten vanwege zijn engagement. Vandaag is hij één van de beklaagden voor het blokkeren van een tank op weg naar de DSEI wapenbeurs in 2015.

In 2011 brak er een grootschalige geweldloze opstand uit tegen het Bahreini regime. Tienduizenden mensen kwamen op straat. Isa was één van hen. De reactie van de politie was zeer gewelddadig. Er werd met traangas en met scherp geschoten. Isa zag van dichtbij hoe demonstranten werden neergeschoten. Honderden werden gearresteerd.

Ook Isa werd in 2013 gearresteerd. ‘s avonds laat werd hij opgepakt, bedreigd en gemarteld. Na deze arrestatie, volgde er twee meer arrestaties. Hij bleef de straat opgaan, maar zijn veiligheidssituatie werd zo dramatisch dat hij besloot te vluchten.

In september nam Isa actie aan de DSEI wapenbeurs, waar ook de Bahreini overheid op de gastenlijst stond. “I wanted to stop arms going to the fair. It was my humanitarian duty to do so.” zei Isa woensdag in de rechtbank. Hij wordt aangeklaagd voor het blokkeren van een tank die op weg was naar de DSEI wapenbeurs. Wanneer de politie hem vroeg tijdens zijn actie om de weg te verlaten, antwoordde hij “you should arrest the criminals around the world selling arms, not me.”

Europese lidstaten hebben het Bahreini regime jarenlang tot op vandaag de dag bewapend. De Engelse overheid verkocht sinds 2011 meer dan 45 miljoen pond aan wapens aan Bahrein waaronder snipers en machinegeweren. Sinds dit jaar traint het Engels leger de Bahreinse Bahreini scherpschieters, goed wetende dat demonstranten in 2011 beschoten werden door snipers. Ook België verkocht gepantserde voertuigen aan Saoedi Arabië die gebruikt werden voor het neerslaan van de protesten in Bahrein.

Isa zei verder nog tijdens zijn getuigenis “Blocking the road now or people being killed in the future. In such a case my decision is easy to make.”

take down
the paywall
steun ons nu!