De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Columns in tijden van besmetting

Columns in tijden van besmetting

zondag 8 november 2020 11:02
Spread the love

De voorbije week werd door Mondiaal Halle via Facebook, Instagram en Twitter een dagelijkse column gepubliceerd in het kader van de ‘November Wereldmaand 2020’ in Halle.

Het zijn stuk voor stuk columns vanaf een Halse keukentafel, maar met een verrassende kijk. 

Je kan de columns nog allemaal online erop nalezen.

Ontdek wie en wat in Halle gedurende de week zoal aan de keukentafel de revue passeren.

  • Nicole van Overstraeten  heeft de spits afgebeten op  zondag met  Het leven is vluchtig, de dood onpeilbaar. Een fragment : “De beginregels van het gedicht van Louise Glück herinneren me aan het gekibbel met mijn vader, die altijd beweerde dat ik ‘teveel fantasie’ had. En ja, mijn moeder riep mij altijd tot de orde wanneer ik een beetje brutaal uit de hoek kwam! Nu denk ik met veel nostalgie en liefde terug aan de tijd toen mijn ouders nog leefden. Kon ik ze nog maar eens knuffelen, kon ik ze nog maar eens omarmen!”
  • Met zijn column  Fietspad  van  maandag  veegt Herman Panneels voor eigen deur. Een fragment :  “Wij kunnen dus niet wachten om tijdens deze November Wereldmaand ‘ons’ nieuw fietspad grondig in te kunnen fietsen. Op de dagen dat we dan toch nog eens in onze auto stappen voor sommige ‘noodzakelijke verplaatsingen’, zullen we vanaf nu gewoon even dubbel opletten bij het buitenrijden.”
  • Eunice Yahuma weet waarover ze spreekt in haar bijdrage  De boze zwarte vrouw op  dinsdag. Een fragment : “Ik ben ook een gevoelige zwarte vrouw, een blije zwarte vrouw, een bange zwarte vrouw, een gelukkige zwarte vrouw … maar vooral een gepassioneerde zwarte vrouw en de passie die ik uit in mijn werk als politica mag niet gereduceerd en misvat worden met boosheid.”
  • Niks blijft verborgen in de column  Mijn frigo  op  woensdag van Marc Heremans. Een fragment : “Mijn frigo vol grenzeloze voeding. Werkt op energie van windmolens. Een led-lampje uit China.CO2 als koelvloeistof. Mijn frigo is kortom een wereldbol. Vol leven opgesloten in een box. Een mondiale op vergrendeling.”
  • Stef Lories gaat op zoek met de column  Hoogbejaard. Kaprijp… op  donderdag. Een fragment : “De canadapopulier werd in onze gewesten in de 18de eeuw ingevoerd. Nu krijgen ze de stempel ‘exoot’ en moeten ze blijkbaar verdelgd worden als ware het een nest van de Aziatische hoornaar.”
  • Voortschrijdend inzicht in de column op  vrijdag  Tussen Carnaval, werelderfgoed en taboes van Miguel Estrada. Een fragment : “En toen besefte ik dat het kolonialisme, een machtsverhouding tussen zwarten en blanken, tussen Noord en Zuid, zich weerspiegelt in het eeuwenlange erfgoed dat in alle stilte en in alle onzichtbaarheid overgedragen wordt van generatie tot generatie en wereldwijd verspreid tot in het Carnaval van Halle.”
  • Bruno Tordeur sloot op  zaterdag de eerste week van de columns tijdens de November Wereldmaand af met  Ontbijten met changemakers. Een fragment :  “Naarmate je ouder wordt vraag je je af of al dat werk voor ontwikkelingssamenwerkingsorganisaties wel zin heeft en bedenk je dat al die projecten de mensen helpen maar dat er op termijn iets fundamenteler moet veranderen.”

Alle voorbije en komende columns in tijden van besmetting : www.mondiaalhalle.be of de Facebookpagina van Mondiaal Halle

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!