De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Chemische oorlogsvoering tegen bevolking: wees voorbereid!

Chemische oorlogsvoering tegen bevolking: wees voorbereid!

zaterdag 2 juli 2011 17:05
Spread the love

Woensdag werd het Middellangetermijnplan, een verregaand saneringsplan dat de Griekse bevolking zwaar treft, goedgekeurd in het Griekse parlement. De regering zal het proberen uit te voeren in de periode 2012-2015.

Honderdduizenden Grieken legden het werk neer tijdens een 48-urenstaking in een poging om de goedkeuring van het plan tegen te houden.

Tijdens deze “tweedaagse” kwamen tienduizenden betogers samen in Athene op het Syntagmaplein voor het parlement. Om de massa te bedwingen, zette de politie massaal traangas in.

Traangas is geen onschuldig wapen. Het werd voor het eerst gebruikt tijdens de Eerste Wereldoorlog. Na WOI werd het militair gebruik door de conventies van Genève verboden. Binnenlands wordt het echter steeds meer gebruikt tegen betogers.

Veel landen zetten deze chemicaliën in tegen hun bevolking. De voorbije weken waren er berichten van grootschalig gebruik in landen zoals Tunesië, Iran en Egypte. Maar ook de Belgische politie zet traangas in. Zo bijvoorbeeld op de betoging van enkele honderden Indignés op 19 juni. Maar in de meeste gevallen gaat het om pepperspray.

Om beschermd te zijn tegen traangas, heb je een volledig gasmasker nodig. Want zowel neus, keel als ogen zijn kwetsbaar. In de meeste gevallen herstel je volledig, maar er kunnen ook blijvende letsels zijn. Traangas is zelfs dodelijk. Het wordt in het bijzonder gevaarlijk in verschillende gevallen: bij mensen met ademhalingsproblemen, bij gebruik in gesloten ruimtes, bij gebruik na vervaldatum,… Ook kunnen er gewonden vallen bij de paniek die veroorzaakt wordt.

De Griekse politie zette tijdens de tweedaagse honderden traangasgranaten in. Zelfs de medische post in de metro werd bestookt met traangas. 

Er vielen honderden gewonden. Voor een dergelijke massale inzet van traangas, vielen de gevolgen echter nog mee. Er brak weinig paniek uit, veel betogers hadden gasmaskers (weliswaar meestal alleen maar voor mond en neus), het metropersoneel was solidair en stelde de metro ter beschikking van de medische vrijwilligers,…

Yorgos Avgeropoulos noemt het een wonder dat er geen doden zijn gevallen: “I have covered conflicts of protestors and police in various places around the world outside Greece, such as in Argentina, Italy, Bolivia, and Mexico. Especially in Mexico the police, as many know, are considered savage, untrained and corrupt. However, what I lived through and recorded yesterday Wednesday 29/6 at Syntagma, surpasses all limits in savagery. It is a miracle that we did not mourn any dead.”
 

Het inzetten van traangas gebeurt nu ook al in België. Wanneer protesten groter worden, kunnen we ons wellicht ook verwachten aan grote hoeveelheden traangas van het repressie-apparaat. Hoe kan daar best mee omgegaan worden? Enkele tips na enkele dagen ervaring in Athene:

– Het inzetten van chemicaliën tegen de bevolking aankaarten:

Vreedzame betogers moeten met rust gelaten worden door de politie en niet vergast, geslagen of preventief gearresteerd worden. Laat je stem hierover horen!

Wellicht zal dit echter niets uithalen want wanneer de contestatie groot is, grijpt de staat naar repressie. België zal wellicht weinig verschillend handelen dan Iran of Griekenland. Mensenrechten worden enkel nageleefd wanneer het de staat uitkomt.

– Goed uitgerust zijn:

Een goed gasmasker, maar ook Riopan om onder de ogen te smeren en voldoende mensen met sproeibussen met Maalox om elkaar te helpen. Ook de nabijheid van vuur kan helpen na een vergassing. Op Syntagma werden verschillende vuren hiervoor aangemaakt.

– Niet panikeren:

Dit verliep goed in Athene, maar is wellicht het moeilijkste te controleren. Wanneer een granaat ontploft, moet je uiteraard niet blijven staan, maar trek rustig terug en vermijd te lopen. Het is door massale paniek dat ongevallen kunnen gebeuren. Maak duidelijk met stem en handgebaren dat kalmte de beste remedie is.

– Een goede organisatie:

Op Syntagma was de metro beschikbaar voor de medische post. Gewonden met ernstige problemen aan de luchtwegen of aan de ogen konden er veilig ademen. Zonder dit veilig oord, was de menselijke tol veer zwaarder geweest. Medische post betekent uiteraard ook dat er voldoende dokters en verplegers en voldoende materiaal moet zijn. Verwacht niet dat in dergelijke omstandigheden de ambulance snel ter plaatse zal zijn. Reken eerder op de medische bijstand van de medische vrijwilligers.

Maar misschien wel de belangrijkste raad: laat je niet afschrikken door het gebruik van deze gassen! De lerarenrevolutie in Oaxaca biedt een sterk voorbeeld van hoe chemische oorlogsvoering kan overwonnen worden door vastberaden verzet: http://youtu.be/xjAYs9PZ7ao.

Dit lijkt in tegenspraak met het statement van journalist Yorgos Avgeropoulos hoger in dit blogartikel over de gevaren van deze gassen. Maar is er een alternatief? Niet op straat komen? Dan beter goed voorbereid het traangas trotseren, lijkt me, in het belang van de revolutie.

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!