De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Bidden op straat & Tranen in Selwan
Nakba, Bezetting Palestina, Selwan -

Bidden op straat & Tranen in Selwan

vrijdag 13 mei 2011 23:47
Spread the love

Aan de vooravond van de herdenking van de Nakba (de ‘ramp’ toen Palestijnen uit hun dorpen werden gedreven in 1948) kwam het tot gevechten tussen Palestijnse jongeren en de Israëlische politie. De 16-jarige Milad Ayyash werd geraakt door een kogel en kwam om het leven.

Gebed op straat gezet

Afgelopen dinsdag vierde Israël zijn 63ste  onafhankelijkheidsdag. De “Nakba” (Ramp, Catastrofe) wordt door de Palestijnse bevolking dit weekend herdacht. Meer dan 760,000 Palestijnen moesten 63 jaar geleden vluchtten en werden uit hun huis verdreven. Op dit moment kan je de spanning tot in de diepste poriën van Oost Jeruzalem voelen.
Vandaag werd de toegang tot de oude stad geweigerd aan honderden Palestijnse mannen onder de 45 jaar. Deze besloten hun gebed te houden op straat, op enkele meters van de zwaar bewapende militairen. 

Tranen in Selwan

Bijna elke vrijdag volgt er na het gebed een clash in Selwan. Dit heeft veel te maken met de illegale settlements die zich in Selwan bevinden en de meer dan 80 Palestijnse families die een bevel tot ontruiming hebben gekregen. Uiteraard zijn er ook vandaag na het gebed, onlusten uitgebroken. Er vielen verscheidene gewonden en er werden 35 personen gearresteerd.
Merkt u ook op wanneer de Politie het furieust reageert? Inderdaad; nadat ze hun eigen traangas in het gezicht hebben gekregen. Dat pikt. 

   

take down
the paywall
steun ons nu!