De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Belgische politici: zet een stap opzij, bescherm de democratie.

Belgische politici: zet een stap opzij, bescherm de democratie.

donderdag 23 augustus 2018 18:11
Spread the loveDaniel Ortega. 2021, 2026, 2031… © LA PRENSA/AFP

Nicaragua, 2018. In januari nog aan het stijgen naar een van de meest populaire bestemmingen voor reizigers, nu een haard van verzet waar tieners ogenschijnlijk makkelijk worden vermoord om Daniel Ortega in het zadel te houden. Ortega vocht om een dictator eindelijk van de troon te halen en is nu zelf- samen met zijn vrouw- verblind door de macht. Tegen welke prijs willen politici vasthouden aan de macht? Eender welke prijs zo lijkt het wel. De voorbeelden zijn legio: Vladimir Poetin, Xi Jiping, Recep Erdogan… Ach, dat gebeurt toch niet in België zeker?  

Machtposities worden uitgebreid 

Olivier Maingain: partijvoorzitter sinds 1995, Elio Di Rupo: partijvoorzitter sinds 1999 tot heden (al werd hij ad interim vervangen geduurde zijn periode als premier), Bart De Wever: partijvoorzitter sinds 2004… Niemand kijkt hier van op, mandaten worden met speciale toestemming verlengd of handig omzeild in het geval van de PS.  

Het is die speciale toestemming, de toe-eigening van macht door er zodanig aan gewend te geraken die heel nefast kan zijn voor ons democratisch bestel. Of dacht je dat een gezonde discussie enkel achter gesloten deuren plaatsvindt? Denk je dat iemand durft in te gaan tegen een discours van de partijvoorzitter zonder uit de partij gezet te worden of er zelf de brui aan te geven?  

Enkel voor een ministerpost 

Dit is nog maar het topje van de ijsberg. Jarenlange partijdienst wordt opgeofferd door diezelfde voorzitters om nieuwe gezichten aan te trekken die al veel macht hebben en ‘goede vrienden’ hebben buiten de politiek. Ingrid Lieten (De Lijn) werd minister en als minister zijnde wist ze in e-mails haar ware gelaat te tonen. Ze is net als een Philippe Muyters (Voka): geef me een positie met macht, in dit geval een ministerpost, of ik doe niet mee. Een fout toegeven? Ik ben toch niet gek!  

Rik Torfs (hoogleraar en meer) deed hetzelfde en het verging hem niet zo goed, ondanks dat hij wel verkozen raakte, maar Siegfried Bracke (VRT journalist en meer) kon zich wel de macht toe-eigenen. Weet iemand voor welke standpunten Bracke en Torfs staan naast die media-en machtsgeile opmerkingen die ze welig rondstrooiden in Gent en Leuven toen ze nog in de politieke schijnwerpers stonden?  

Belangrijke vliegtuigen  

Een mens zou bijna vergeten dat het in de politiek momenteel niet over standpunten of ideeën gaat maar over vliegtuigen met de beginletter F en partijvoorzitters die met schaamrood op de wangen toch maar aanblijven na wat mediageil geflirt dat toch zeker andere partijen in diskrediet had kunnen brengen. Nee, zo herdefinieer je geen politieke ideologie John Crombez, je doet dat door ideeën naar voor te brengen om jouw land socialer, warmer en eerlijker te maken. Bedank ons later voor de tip maar geef nu toch gewoon een jongere uit je partij de kans om zijn progressieve voorstellen te laten botvieren.  

De kogel op de taart 

En dan komt nu de kogel op de taart. Dit is geen geval van één partij, er zitten wel degelijk 4 partijen in de regering met evenveel boter op het hoofd. Als de Belgische politie op een voorbijrijdende wagen mag schieten, kan er veel, heel veel. Denk na over dit. Er vindt een overval plaats. Grijze Volkswagen. De politie zet een achtervolging in en schiet op een grijze Volkswagen maar de verkeerde. Jammer genoeg zaten er drie kinderen op de achterbank. Niemand gewond maar denk nu even na: wanneer is het oké om op een auto te schieten waar geen mensen in terugschieten? NOOIT. NOOIT. 

Politie of leger speciale macht geven tast de ziel van een democratie aan, hieruit ontstaan protesten, protesten waarbij je toch ook niet zomaar op mensen zal schieten? Gelukkig niet in België, maar de verantwoordelijken in de politiek zitten nog steeds op hun plaats want de macht willen ze niet afgeven of doorgeven. Zelf niet bij de dood van een onschuldig kind. Eender welke prijs, juist ja. Even terug naar Nicaragua? Of kijken we even naar de USA van president Donald Trump waar een nieuwe machtsdynastie in de steigers staat?  

Ego’s moeten sneuvelen 

Neen, we kijken naar onszelf en we kijken naar al die gemotiveerde jongeren in onze partij en schrijven prompt nieuwe verkiezingen uit voor een partijvoorzitter. We doen niet meer mee aan reageerpolitiek en proberen eindelijk nog eens een programma aan de man te brengen. We luisteren naar de verschillende meningen binnen de partij en beschermen een democratisch land. Meer nog: we geven de macht door na maximum twee termijnen. Mocht dit in de rechten van de mens staan- dat er niemand langer in een bepaalde machtspositie mag zitten dan twee termijnen- dan zouden er veel ego’s sneuvelen en nog meer problemen verdwijnen. Dit geldt uiteraard niet enkel voor de politiek.

Stel altijd eerst jezelf in vraag en kies dan echt voor de kracht van verandering, luister dan met een open blik naar de mensen, ontrol die golf op de handen van het volk of wees anders. Zet een stap opzij, geef goede raad aan opvolgers en blijf je inzetten zonder machtspositie; je zou er niet enkel de democratie een groot plezier mee doen maar ook veel Belgen. 

take down
the paywall
steun ons nu!