De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Bekroond documentaire maker Didier Volckaert maakt eerste film.

Bekroond documentaire maker Didier Volckaert maakt eerste film.

donderdag 25 november 2010 13:20
Spread the love

 Didier Volckaert maakte ondermeer de documentaires “Tu ne verras pas Verapaz” (2002), “The Pocket Librarian of the Veldstraat” (2005), “A Dog of Flanders” (2007 / 2010) en “White Shadows” (2009). Hij won al viermaal de Prix Henri Storck voor Beste Belgische Documentaire. Momenteel is hij volop bezig aan zijn eerste speelfilm: Quixote’s Island.

 
QUIXOTE’S ISLAND is geïnspireerd op het belangrijke meesterwerk uit de Westerse literatuur, Don Quixote de la Mancha, geschreven door Miguel de Cervantes. Het verhaal van Quixote gaat wezenlijk over drie thema’s: het individu versus de maatschappij, de fantasie versus de harde zakelijkheid en de verwarring tussen het beeld en de verbeelding. Deze aspecten leggen de vinger aan de pols van onze eigentijdse leefproblematiek.
Verwacht in deze film geen man op een paard met een strooien hoedje. Voor het scenario werden de meest actueel transponeerbare hoofdstukken en thema’s van het boek overgenomen en deze geplaatst in een alledaags gegeven: de weg naar volwassenheid en de ouder / kind relatie.
 
San is in dit verhaal een 16-jarige tiener en Quixote is de vader om naar op te kijken, die hij in het echte leven mist. Doorheen de film beleven we, via San’s tienerogen / dromen de vier grote mythes van het Westerse individualisme: Don Quixote, Faust, Don Juan en Robinson Crusoë. Daarnaast voegen wij een vijfde vorm van maatschappijverzet toe, de piraterij. Net als Quixote dachten de piraten immers dat de wereld zich wel plooide naar hen en lang hebben hun guerrillatechnieken deze romantiek in stand kunnen houden. Goud was zelden hun ware doel, het werd veelal begraven of opgezopen. Hun vrijheid was hen het dierbaarst.
Deze vijf mythes vormen de basis voor het centrale thema: het individu vanuit de situatie van een puber die voor het eerst keuzes moet maken in zijn overgang naar volwassenheid. Vragen die we ons allemaal gesteld hebben in onze vervlogen jonge jaren, de keuzevrijheid die we toen hadden en nu onomkeerbaar vergooid lijkt, zoals voor de vader van San.
 
De film balanceert tussen realiteit en verbeelding en kan ondanks het beperkte VAF budget toch rekenen op een aantal talentvolle acteurs:
Tiemen Van Hamer | San, Jeroen Willems | San’s Vader, Eline Kuppens | Isabelle, Gloria Boateng | Yo, Annick Christiaens | Directrice, Christine Verheyden|Stephanie, Veerle Dobbelaere | Moeder Van San, Joke Devynck | Psychologe
 
In de filmzalen najaar 2011.

take down
the paywall
steun ons nu!