De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Leiding Olympisch Comité “diskrediteert” zichzelf omwille van Israël – Moskou

Leiding Olympisch Comité “diskrediteert” zichzelf omwille van Israël – Moskou

vrijdag 3 november 2023 15:01
Spread the love

Het IOC heeft zichzelf ondermijnd met praat over individuele verantwoordelijkheid tijdens de Spelen van Parijs 2024, zo beweert Rusland.

– 2 november 2023
– Bron: Olympic bosses ‘discrediting’ themselves over Israel – Moscow

Het standpunt van het Internationaal Olympisch Comité dat Israëlische atleten niet verantwoordelijk zijn voor de acties van hun regering is “schandalig” gezien het algemene verbod van het IOC op Rusland op dezelfde gronden, zei de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov donderdag.

Het IOC heeft zichzelf volledig gediskrediteerd”, zei Lavrov tegen verslaggevers, waarbij hij de organisatie ervan beschuldigde “keer op keer zijn politiek activisme te demonstreren.”

Wat past bij de belangen van het Westen, en dan vooral de VS, steunen ze en ze zoeken dan naar formules om het te laten werken”, voegde de Russische minister van Buitenlandse Zaken eraan toe.

Volgens de Russische minister van Sport Dmitri Tsjernysjenko heeft het IOC “halverwege het spel de regels aangepast” om tegemoet te komen aan Israël en het door de VS ondersteunde conflict.

Woensdag publiceerde het Duitse agentschap DPA een verklaring van een IOC-woordvoerder waarin de deelnemers aan de komende Olympische Spelen in Parijs gewaarschuwd werden om geen “discriminerend gedrag” tegen Israëlische atleten te tonen.

Het IOC is gehecht aan het concept van individuele verantwoordelijkheid en atleten kunnen niet verantwoordelijk worden gesteld voor de acties van hun regeringen”, zei de woordvoerder. Hij voegde eraan toe dat als zoiets zou gebeuren, het IOC dan “ervoor zal zorgen dat er snel actie wordt ondernomen, zoals tijdens de Olympische Spelen van Tokio in 2020.”

Tijdens de Spelen van Tokio trok de Algerijnse judoka Fethi Nourine zich terug uit de competitie om een mogelijke wedstrijd met de Israëliër Tohar Butbul te vermijden. Nourine en zijn coach werden beiden door het IOC gestraft met een verbod van tien jaar.

Ondertussen is het standpunt van het IOC omtrent de Oekraïners die weigeren de confrontatie aan te gaan met atleten uit Rusland en Wit-Rusland (die al gedwongen zijn om onder neutrale vlaggen te concurreren) ‘het aanmoedigen […] van de nodige mate van gevoeligheid’.

Vorige maand was er daarentegen geen sprake van ‘individuele verantwoordelijkheid’, toen het IOC het Russische Olympisch Comité schorste en beweerde dat zijn besluit om atleten uit Donetsk, Lugansk, Cherson en Zaporozhye op te nemen – vier regio’s die vorig jaar voor toetreding tot Rusland stemden – “een inbreuk vormt op het Olympisch Handvest omdat het de territoriale integriteit van Oekraïne schendt“.

Het IOC beweerde ook dat zijn “op waarden gebaseerde handelswijze” werd onderschreven door de “grote meerderheid van de internationale gemeenschap”, en verwees daarvoor naar de positie van de VS en zijn G7-bondgenoten. Het IOC interpreteerde de verklaring van de Beweging van Niet-Gebonden Landen – dat atleten uit alle 206 nationale comités zouden moeten deelnemen aan de Olympische Spelen in Parijs – ook als een algemene steunbetuiging aan de uitsluiting van Rusland en Wit-Rusland.

In september zei IOC-voorzitter Thomas Bach dat Russische en Wit-Russische atleten in Parijs zouden mogen meedingen – onder een neutrale vlag – als ze “de oorlog niet steunen en niet verbonden zijn met het leger of andere diensten” in hun land.

Volgens Tsjernysjenko heeft Rusland altijd gepleit voor de gelijkheid van atleten en zijn standpunt blijft – in tegenstelling tot dat van het IOC – ongewijzigd. Ondertussen vertelde Lavrov aan verslaggevers dat Moskou zal blijven doorgaan met het initiatief van president Vladimir Poetin om een reeks sportevenementen te organiseren die daadwerkelijk internationaal en universeel zullen zijn en de principes van het Olympisch Handvest zullen respecteren, “dat het IOC zelf op grove wijze heeft geschonden.”

Bron: [GECENSUREErt].com
Mag vrij gedeeld worden op sociale media.

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!