De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Anti-imperialistisch Festival in Zuid-Afrika

Anti-imperialistisch Festival in Zuid-Afrika

woensdag 19 januari 2011 23:24
Spread the love

Van 13 tot 21 december 2010 organiseerde de World Federation of Democratic Youth (WFDY) de 17de editie van het World Festival of Youth and Students. Meer dan 15 000 jongeren van 126 landen kwamen samen in Pretoria, Zuid-Afrika. Het thema van het festival luidde “Let’s Defeat Imperialism for a World of Peace, Solidarity and Social Transformation”.

WFDY is een linkse jongerenorganisatie die erkend is door de Verenigde Naties als een internationale niet-gouvernementele jongerenorganisatie. Het werd op 10 november 1945 opgericht in Londen door de World Youth Conference. Het was toen een brede internationale jongerenbeweging van meer dan 30 miljoen jongeren van 63 geallieerde landen die samenkwamen in de strijd tegen het fascisme en voor een opbouw van een vredevolle wereld.

Ook een Belgische delegatie van 22 afgevaardigden was aanwezig in Pretoria. Twee organisaties werden daarin vertegenwoordigd: Comac – de jongerenbeweging van de Partij van de Arbeid – en la Fédération des Estudiants Francophones.

Tiago Vieira, voorzitter van de WFDY en het internationale organisatiecomité, geeft een woordje uitleg over het festival. “Ik ben zeer tevreden over deze editie van het festival. We zijn er in geslaagd om allerlei organisaties met verschillende profielen aan te trekken: culturele organisaties, vrouwenverenigingen, organisaties die strijden voor de rechten van minderheidsgroepen, enz. Datgene wat hen bindt is de strijd tegen het imperialisme en een oproep voor meer internationale solidariteit.”

“Zelfs Noord-Korea en Zimbabwe worden vertegenwoordigd. Deze landen worden negatief afgeschilderd in de Westerse media. Daarom willen we hen een kans geven om te participeren en willen we dat ze in aanraking komen te staan met andere jongerenorganisaties. Dat neemt niet weg dat WFDY niet volledig akkoord gaat met hun nationaal economisch of politiek beleid. Maar zij zijn wel het slachtoffer van het imperialisme. Ze zijn het slachtoffer van een economische isolatie door boycots en ze worden in onze publieke opinie gedemoniseerd, met diens gevolgen voor de plaatselijke bevolking.”

“De meerderheid van de aanwezige organisaties zijn geen vertegenwoordigers van diens nationale regering”, benadrukt Vieira. “Velen zitten in de oppositie of zijn NGO’s. Ook bestaat een delegatie vaak uit verschillende organisaties. De Duitse delegatie, bijvoorbeeld, bestaat uit de Jongerenafdeling van de Vakbond van de Metaalnijverheid, de Duitse Jongsocialisten, de Vrije Democratische Jeugd, de Organisatie van Studenten uit Koerdistan en de Duitse Unie van Onderwijs.”

“Zuid-Afrika koos ervoor om het festival te wijden aan Fidel Castro en Nelson Mandela. De keuze voor Mandela is evident: hij staat symbool voor de strijd tegen de onrechtvaardigheden van het apartheidsregime. Castro heeft Mandela geholpen in de strijd tegen het apartheidsregime. Hij vertegenwoordigt ook de internationale solidariteit. En dit is dan ook het doel van WFDY en het festival: we moeten van elkaar leren en samenwerken over de grenzen heen.”

Bibliografie

http://www.wfdy.org/about/
 

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!