De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Als politicus sta je daarboven.

Als politicus sta je daarboven.

maandag 5 juni 2017 12:32
Spread the love

 

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie, Theo Francken laat zich in een facebook-post eens flink gaan n.a.v. de aanslag in London. De derde op rij in drie maanden, een mens zou er moedeloos van worden.

 Theo Francken verwoorde op facebook zijn emoties in ‘woede’ en ‘vechtlust’. Vraag is of je persoonlijke gevoelens, net zoals de tranen van De Wever in het kader van de aanslagen enige relevantie hebben als je minister, staatssecretaris of burgemeester bent?

Woede en vechtlust zijn bij deze gruweldaden woorden die niet ver weg zijn op blogs en posts. Het volk dient deze wansmakelijke aanslagen op één of andere manier te ventileren. Weinigen hebben zin om dat genuanceerd te doen omdat er zo weinig nuance te bespeuren valt en iets verder in ‘the darkest internet’ laten specimen van eenzelfde soort als de daders zich ongewild ontvallen dat wat hun betreft ‘woede en vechtlust’ kort bij “haat” aanleunen, het handelsmerk bij uitstek van deze specimen.

 ‘Woede’ en ‘vechtlust’ zijn misschien ook wel de eerste woorden die bij een ontluikend jihadist opborrelen. Wie zich hierin laat meeslepen verliest de oorlog.

Haat maakt blind zegt men. Dat klopt, dat merk ik aan de gevoelens die bij mij opborrelen wanneer ik na een zoveelste aanslag bedenk hoe Ik hen in ‘my darkest mind’ een koekje van eigen deeg zou willen laten voelen. Helaas, het blinde zit hem in het ongenuanceerde, in hoe je de werkelijkheid opzij duwt om aan je haatgevoelens te voldoen. Hoe je stilaan verzeilt in een verhaal dat niet meer aansluit bij wat gebeurde waardoor je ook de nuance tussen schuld en onschuld geen plaats meer kan geven. Waardoor je steeds grotere groepen de schuld gaat geven tot er maar één overblijft die rechten heeft en dat ben jij.

 ‘Woede’ en ‘vechtlust’ zijn misschien ook wel de eerste woorden die bij een ontluikend jihadist opborrelen. Wie zich hierin laat meeslepen verliest de oorlog.

 Als politicus sta je daarboven.

take down
the paywall
steun ons nu!