De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Ah, die Belgen, die Vlamingen, die Walen, mijn waarde vrienden

Ah, die Belgen, die Vlamingen, die Walen, mijn waarde vrienden

dinsdag 6 november 2012 01:57
Spread the love

Door Mr. Rabé, bijgenaamd L’ Homme de l’eau (“ de man van het water”) en een van de grote vrienden die we hier in Niger hebben ontmoet. Mr. Rabé werkt bij het waterbedrijf SEEN en is voorzitter van zijn vakbond.

Piet: “Een van de meest eerlijke en warmhartige syndicalisten die ik ooit heb ontmoet met een ongelooflijke levensvreugde. Pleziermaker pur sang, maar die er altijd staat als het nodig is (en ook als het niet nodig is…)”.

Als je wat Frans kent, raden we je aan de oorspronkelijke tekst te lezen in onze vorige blog. De rijkdom van deze woorden kun je moeilijk in het Nederlands vertalen …

Ik heb geen woorden om nog eens mijn erkenning, mijn sympathie, mijn oprechte vriendschap en de liefde die ik heb voor de Belgische gemeenschap opnieuw uit te spreken, in het bijzonder voor mijn strijdkameraden, de syndicalisten. Onze gemeenschappelijke passie, het verdedigen van de materiële en morele belangen van werknemers zonder onderscheid van ras en godsdienst, rechtvaardigt jullie verplaatsing naar Niamey. Waarde strijdkameraden, waarde broeders en zusters, bedankt om tussen ons te zijn in Niamey, ondanks de weersomstandigheden, de veiligheidsrisico’s in de Sahel. Jullie overstijgen al deze obstakels om bij te dragen aan de verbetering van de werkomstandigheden van Nigerese werknemers. Oneindige dank aan de kameraden die ik hier vernoem:

Piet, Luc, Zuzi, Veerle, Hubert et son épouse Anne Marie, Marc 1, Marc 2, Filip, Hilde, Rudi, Tanja et Karine.

De mensheid heeft nood aan jullie engagement, aan ons engagement van allen om bij te dragen aan het hopen op en verwezenlijken van vrede, rechtvaardigheid en solidariteit, overal waar dat nodig is. De overtuiging van deze vrouwen en deze mannen is het overstijgen van grenzen van de cultuur en beschaving om een eigen gift te schenken voor een rechtvaardiger wereld, leefbaarder, vol van liefde en welzijn.

De fundamentele les die ik trek uit het bezoek van mijn kameraden van ACV Waas en Dender aan Niger herbevestigt mijn dagelijkse analyse over menselijke waarden.

Ik heb dus tijdens de week dat wij elkaar ontmoet hebben, vrouwen en mannen met een groot hart ontmoet. Wij hebben momenten van sterke emoties, van vreugde en van kameraadschap gedeeld. Daarom veroorloof ik me om mijn persoonlijke waardering voor deze kameraden en vrienden uit België uit te spreken.

 • Ik begin met mijn vriend en broeder Piet. Het is hij die mij de bijnaam “l’ homme de l’eau” gegeven heeft. Dat was tijdens de het congres van de CNT in 2002, Niamey. Sindsdien is er een vriendschap en waardering tussen ons gegroeid. Piet, ik zou je persoonlijk willen zeggen dat ik jouw plichtsbewustzijn, vriendschap en menselijkheid ten sterkste waardeer. Deze waarden worden goed ontvangen door onze militanten, en ik kan zeggen dat jij de CNT de vitale kracht die zij zo nodig heeft, hebt ingeblazen. Deze organisatie die bewondering afdwingt omdat ze simpelweg maar zonder twijfel de levensomstandigheden van werknemers in Niger verbetert. Ik wens je een lang leven toe en bedankt.
   
 • Kameraad Luc, ik kon me bij onze voorstelling eerlijk gezegd niet voorstellen dat ik voor iemand zo eenvoudig, bescheiden, aimabel, zeer sympathiek en geanimeerd zou staan. Het zijn de eigenschappen van een goede leider, ga zo verder.
   
 • Zuzi, mijn waarde kameraad. Ons gesprek die we hadden op de tweede dag van het bezoek, we vierden toen de verjaardag van Marc 1, heeft me diep geraakt. Je hebt me verteld over de emotie en de wanhoop van de ganse ploeg die ze ervaren hebben in het hospitaal van Niamey. Ik heb begrepen dat er die dag iets is veranderd in jou maar ook bij de 11 andere kameraden.
   
 • Veerle, je hebt geslapen op het moment dat het niet kon, ongetwijfeld heb je de ambiance gemist en de dansdemonstratie van de verbondsvoorzitter. Maar dat is niet erg, want Filip, Tanja en Hubert hebben alles voor de eeuwigheid vastgelegd. Tijdens het bezoek aan de site van Goudel, heb ik gemerkt dat je de natuur apprecieert, en voornamelijk de mooiste insecten van de wereld, met name vlinders. Wij hebben iets gemeen, de natuur. Vaart goed kameraad!
                                          
 • Mijn vrienden Anne en Hubert, ik heb opgemerkt dat jullie een positieve energie uitdragen. Jullie gift van 300 euro aan de verstoten vrouwen en de pediatrie was hiervan de perfecte illustratie. Ik moedig jullie aan om op deze manier verder te doen, zulke gebaren kunnen mensenlevens redden en het leven is heilig. Moge onze almachtige God erkentelijk zijn. Oprechte dank aan meneer en mevrouw.
   
 • Marc 1 (Peelman), mijn beste vriend, ik wil oprecht dat onze vriendschap niet eindigt. Ik hoop dat ze blijft duren, omdat ik jou iets goed heb gezien, iets eenvoudig, een hartelijk man. Nogmaals gelukkige verjaardag.
   
 • Mijn dierbare kameraad Marc 2 (Herman), jouw tweede thuisland is Rusland en ik ben het eens met jou; jouw vrouw moet centraal in jouw leven staan. Ik heb het begrepen en ik ben direct akkoord gegaan. Jouw las-demonstratie in het atelier van Goudel werd heel sterk geapprecieerd door mijn medewerkers.
   
 • Beste Filip, jij bent de dirigent van het orkest, want jouw aanwezigheid in de groep is van fundamenteel belang, geen enkel beeld ontsnapt aan jouw scherpe blik, altijd scherpzinnig. Afgelopen week heb je 36 flesjes Cola en/of Fanta gedronken in plaats van Nigerees bier, ik heb je gevraagd of je een echte Waal was, ik wacht op je antwoord. Maar wat wel zeker is, is dat je Belg bent, en dat is essentieel. Bedankt voor jouw beschikbaarheid!
   
 • Hilde, mijn liefste, jou wil ik een heel speciale getuigenis brengen. Ik zag je zaterdag in Les Jardins, waar je iets heel waardig hebt gedaan, waar wij Nigerezen nog vele lessen uit kunnen trekken. Iedereen heeft het gezien, maar ik heb je lange tijd geobserveerd, ik leg het je even uit: jij hebt een 2 jaar oude baby in je armen genomen, je hebt hem aan je borst gedrukt met de gevoeligheid van een moeder. De baby is direct in slaap gevallen, omdat hij voelde dat hij op een matras van liefde lag, hij voelde zich veilig en vredig. Jij hebt hem meer dan een uur vastgehouden en hem gekoesterd met liefde. En dat was magnifiek, waarlijk magnifiek. Bedankt, grote madam.
   
 • Mijn broer Rudi, jij bent de verstandigste van de groep, erg verlegen, maar ik ben ervan overtuigd dat achter de sterke persoonlijkheid die je uitstraalt, er een man van vrede en inzet schuilt. Ik heb veel respect voor jou.
   
 • Tanja, de jongste van de groep, ik zou je willen zeggen dat jij de Belgische schoonheid incarneert, want je bent mooi, maar bovenop deze fysieke schoonheid, en uit mijn gesprekken die ik met jou had, heb ik een gevoelige ziel ontdekt en een andere schoonheid, zijnde de beste, die van het hart. Jij draagt deze twee schoonheden in je. Ik hoop dat je aan je mama zegt dat je, vanuit de schoonheid die je uitstraalt, die 200 kamelen aan de Nigerezen schenkt. Dank je wel mevrouw de president.

L’homme de l’eau

  Quelle histoire

                                                 Quelle affaire

take down
the paywall
steun ons nu!