De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

ACHT HISTORISCHE MEDESTANDERS GEZOCHT VOOR PATRICE LUMUMBA

zondag 17 januari 2021 13:05
Spread the love

Persbericht Hand in Hand tegen racisme 17 januari 2021

 

ACHT HISTORISCHE MEDESTANDERS GEZOCHT VOOR PATRICE LUMUMBA

 

Vandaag zondag 17 januari 2021 is het 60 jaar geleden dat Patrice Emery Lumumba, eerste democratisch verkozen premier van Congo, werd vermoord, mede onder Belgische verantwoordelijkheid. 60 jaar na de moord krijgt hij in een campagne van Hand in Hand het gezelschap van 8 andere baanbrekers voor dekolonisering en tegen racisme. Welke acht? Dat kan je tot vanavond zelf mee bepalen door te stemmen op baanbrekers.dekoloniseer.be.

 

Voor Hand in Hand  tegen racisme is Lumumba een belangrijk en  internationaal symbool van de strijd tegen het kolonialisme en het racisme. Om Lumumba te eren, gingen we de voorbij maanden op zoek naar een 100-tal baanbrekers (m/v/x),  historische figuren uit alle continenten die opkwamen tegen kolonialisme en racisme.

 

Waarom? Wat begon met de bezetting van de wereld eind 15e eeuw door het Westen, heeft niet alleen de machtverhoudingen in de wereld maar ook ons wereldbeeld  op een bepalende manier gevormd. Met Hand in Hand beseffen we dat en willen we in onze werking vooral luisteren naar de stemmen uit het Globale Zuiden of ze nu al dan niet bij ons in het Westen aanwezig zijn. We hebben hierbij bijzondere aandacht voor de stemmen van verzetservaringen tegen racisme en discriminatie. Daarom kijken we ook naar de inspirerende voorbeelden van baanbrekers uit het verleden.

 

Samen met onze achterban verzamelden we de voorbije maanden een honderdtal bekende en minder bekende mensen op baanbrekers.dekoloniseer.be. In een eerste stemronde kozen de deelnemers aan de campagne er twintig uit als de meest inspirerende.  Van die twintig zullen er na vandaag nog acht baanbrekers samen met Lumumba het nieuwe campagnebeeld vormen, als symbolen van de strijd voor dekolonisering en tegen racisme.

Welke acht? Dat kan iedereen zelf mee bepalen door te stemmen op zijn of haar drie favorieten tot en met 17 januari om middernacht. Stemmen kan op https://baanbrekers.dekoloniseer.be. Je vindt er ook alle uitleg over de campagne.

 

Op 18 januari om 20u maken we de resultaten van de campagne bekend in een webinar. Omar Ba is dan onze gastspreker, hij geeft een interessante lezing over Panafrikanisme.

Inschrijven kan via https://www.anti-racisme.be/nl/omar-ba-over-panafrikanisme-0

 

Geen copyrightvermelding

take down
the paywall
steun ons nu!