De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Vaccines gestolen

Vaccines gestolen

woensdag 8 september 2021 17:09
Spread the love

De directeur-generaal van het Cubaanse Finlay-instituut voor vaccins, Vicente Vérez, heeft de diefstal van ideeën over Covid-19-vaccins uit de wetenschappelijke gemeenschap van het Caraïbische land aan de kaak gesteld, zo berichtte Russia Today gisteren.

Discriminatie in tijdschriften die op ontdekkingen zijn geïndexeerd, is een belemmering die ertoe leidt dat wetenschappelijke resultaten die over het algemeen uit arme landen afkomstig zijn, worden gemarginaliseerd”, benadrukte Vérez.

Hij legde uit dat de redacteuren van ‘s werelds belangrijkste wetenschappelijke publicaties artikelen van Cubaanse deskundigen hebben afgewezen en vervolgens soortgelijke onderwerpen, geschreven door auteurs uit andere landen, hebben gepubliceerd.

Discriminatie is echter niet alleen gebaseerd op plaats van herkomst, maar ook op geslacht, verklaarde Vérez in een interview met Russia Today.

Geconfronteerd met deze beperkingen hebben de arme landen hun studies moeten publiceren op openbare platforms, wat in sommige gevallen heeft geleid tot diefstal van hun ideeën volgens de directeur-generaal van het Finlay Vaccine Institute.

 

Wij hebben gezien dat onze resultaten niet werden geciteerd en vervolgens in publicaties van multinationals verschenen, zonder zelfs maar naar onze publicatie te verwijzen,” vermelde Vérez.

 

Deze houding tegenover de wetenschappelijke gemeenschap van het grootste land van de Antillen heeft ook geleid tot de verspreiding van onjuiste informatie die de doeltreffendheid van op het eiland geproduceerde vaccins in twijfel trekt.

 

Cuba heeft vijf kandidaat-vaccins tegen Covid-19 ontwikkeld, waarvan er drie (Abdala, Soberana 02 en Soberana Plus) door de autoriteiten van het Caribische land zijn goedgekeurd voor gebruik in noodgevallen.

Bronnen: Russia Today, Prensa Latina

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!