Foto: gloucester2gaza/ CC BY-SA 2.0 DEED

Gaza kort: luchtaanval op hulpverleners, ‘domme bommen’ door AI …

In deze rubriek brengen we korte berichten over de recente actualiteit in Gaza. Deze keer onder anderen over de aanvallen op hulpverleners, het Israëlische verbod op Al Jazeera, het verwoestte Al Shifa-ziekenhuis en het gebruik van AI door het Israëlische leger.

vrijdag 5 april 2024 12:57
Spread the love

 

“Als je je ‘neutraal’ opstelt tegenover situaties van onderdrukking kies je de kant van de onderdrukker”, aldus Zuid-Afrikaans bisschop Desmond Tutu die in 1984 de Nobelprijs voor de Vrede kreeg.

DeWereldMorgen veroordeelt de recente aanvallen van Hamas tegen Israëlische burgers, maar ziet die niet los van 75 jaar staatsterreur van Israël tegen het Palestijnse volk. Het internationaal erkende recht op gewapend verzet tegen een kolonisator is geen vrijbrief voor aanslagen op burgers. Een onderhandelde vrede kan alleen bereikt worden wanneer 75 jaar verdrijving, 56 jaar bezetting, kolonisatie en apartheid en 16 jaar blokkade van Gaza worden erkend als de oorzaken van dit geweld. DeWereldMorgen onderzoekt deze oorzaken die door de politiek en door mainstreammedia worden verzwegen, onderbelicht of ontkend, om zo een debat te stimuleren dat kan leiden tot onderhandelingen en vrede. (nvdr)

 

*  *  *

Luchtaanval hulpverleners World Central Kitchen

De Israëlische krant Haaretz meldt dat de hulpverleners van de World Central Kitchen (WCK), die omkwamen bij een Israëlische luchtaanval, getroffen werden door drie opeenvolgende raketten, wat mogelijk betekent dat de aanval opzettelijk was.

Het team van WCK verplaatste zich in drie aparte voertuigen vanuit een voedselopslagplaats in Deir al-Balah. Nadat het eerste voertuig werd geraakt door een raket, werden de passagiers overgebracht naar een ander voertuig. Nadat dit voertuig ook werd getroffen, werden de overlevenden geëvacueerd naar het derde voertuig, dat kort daarna ook werd geraakt.

Het Israëlische leger beweerde dat ze vermoedden dat er een gewapende persoon in het konvooi zat, en bood excuses aan voor de slachtoffers.

De speciale VN-rapporteur voor de mensenrechten in Palestina, Francesca Albanese, verklaarde echter op sociale media: “Wetende hoe Israël opereert, is mijn inschatting dat Israëlische troepen opzettelijk WCK-werknemers hebben gedood zodat donoren zich zouden terugtrekken en de burgers in Gaza in stilte zouden kunnen worden uitgehongerd.”

Na de aanval heeft WCK zijn activiteiten in Gaza stopgezet.

Israël gebruikte IA voor bombardementen

Het Israëlische leger maakte in de eerste maanden van de Gaza-oorlog veelvuldig gebruik van kunstmatige intelligentie (AI) om doelwitten te bepalen voor bombardementen. Er werd daarbij veel gebruik gemaakt van  ‘domme bommen’, die niet in staat zijn om een doel precies te raken.

Deze bevindingen zijn naar buiten gebracht door +972, een samenwerkingsverband tussen Israëlische en Palestijnse journalisten, na gesprekken met meerdere Israëlische inlichtingenofficieren.

Het voorheen geheime systeem genaamd ‘Lavendel’ maakt gebruik van een AI-database om doelen te selecteren op basis van hun vermoedelijke connectie met Hamas en andere militante groeperingen.

De aanvallen moesten worden goedgekeurd door de inlichtingenofficieren. Burgers mochten worden gedood bij een aanval, op voorwaarde dat ook een Hamas-strijder werd uitgeschakeld. Het maakte echter niet uit welke rang het Hamas-doelwit had; zelfs bij het doden van een voetsoldaat werden soms vijftien tot twintig burgerlijke slachtoffers geaccepteerd.

De inlichtingenofficieren die Lavendel gebruikten, stelden dat de oorlogsvoering door AI werd overgenomen. “Ik investeerde 20 seconden voor elk doel [op een gegeven moment], en ik viel tientallen doelen aan per dag. Ik had als mens geen toegevoegde waarde behalve als goedkeuringsstempel. Het bespaarde veel tijd.”

Volledig verwoest Al Shifa-ziekenhuis

Het Israëlische leger heeft zich maandagochtend 1 april teruggetrokken uit het Al Shifa-ziekenhuis in Gaza-Stad, na een aanval van 14 dagen op het complex.

Volgens getuigen zijn er minstens 50 dode lichamen gevonden in het complex, en medische bronnen voegen toe dat er “honderden lichamen” gevonden blijven worden in de omgeving van het ziekenhuis.

Het Israëlische leger beweert dat hun “operatie” heeft geleid tot de dood van 200 leden van een Palestijns verzet, waaronder een hoge Hamas-commandant. Ze zeggen hierbij “voorzorgsmaatregelen” te hebben genomen om burgers en civiele infrastructuur niet te schaden. Echter, getuigenissen van journalisten en burgers over executies en martelingen binnen het ziekenhuis, samen met foto’s van een volledig verbrand ziekenhuis, werpen een ander licht op de situatie.

Israël gaat meer humanitaire hulp toestaan in Gaza

Het oorlogskabinet van Netanyahu heeft aangekondigd dat Israël meer humanitaire hulp zal toelaten tot Gaza, met de Israëlische haven van Asjdod, 40 kilometer ten noorden van de Gazastrook, en via de tijdelijke opening van de noordelijke grensovergang Erez. Bovendien zal Israël meer hulp toelaten vanuit Jordanië.

Deze beslissing van Netanyahu komt waarschijnlijk voort uit Amerikaanse druk. Biden heeft Netanyahu gewaarschuwd dat de Amerikaanse steun aan Israël afhankelijk is van de stappen die Israël neemt om de mensen in de Gazastrook te beschermen.

Wanneer de hulp wordt toegelaten is niet duidelijk.

Netanyahu verbiedt Al Jazeera

De Israëlische regering heeft plannen om het Qatarese mediakanaal Al Jazeera te verbieden. De wet, bekend als de “Al Jazeera-wet”, werd voorgesteld nadat het Israëlische leger beweerde dat het een medewerker van Al Jazeera had geïdentificeerd als lid van Hamas, maar gaf daarbij geen verdere details.

Desondanks tonen berichten in de Israëlische krant Israel Hayom aan dat Netanyahu en zijn kabinet niet overhaast te werk gaan bij het verbieden van de uitzendingen van Al Jazeera, gezien de rol van Qatar bij het bemiddelen van onderhandelingen met Hamas.

De gevangenen van Israël

Israëlische troepen vielen in de Westelijke Jordaanoever verschillende steden binnen, waarbij ten minste 40 Palestijnen werden gearresteerd.

Sinds 7 oktober heeft Israël meer dan 7.600 Palestijnen gearresteerd. Op dit moment houdt Israël nog steeds 9.100 Palestijnen vast in zijn gevangenissen, waaronder 50 vrouwen, 200 kinderen, en minstens 3.500 gedetineerden zonder aanklacht of proces als onderdeel van zijn beleid van administratieve detentie.

steunen

Steun voor een nieuwe website

We hebben uw hulp nodig voor een essentiële opfrissing van de website. Om die interactiever, sneller en gebruiksvriendelijker te maken hebben we 30.000 euro nodig. Elke bijdrage, groot of klein, helpt. Met uw donatie ondersteunt u onafhankelijke journalistiek die de verhalen blijft brengen die er echt toe doen. Laat uw hart spreken.

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!