Cartoon: Carlos Latuff/ Free Art License

Gaza kort: Israël beschiet opnieuw Palestijnen wachtend op voedselhulp, …

In deze rubriek brengen we korte berichten over de recente actualiteit in Gaza. Deze keer over onder andere de oorlog tegen kinderen, de Israëlische aanval op UNRWA en de nieuwe beschietingen op Palestijnen die op voedselhulp wachten.

donderdag 14 maart 2024 16:44
Spread the love

“Als je je ‘neutraal’ opstelt tegenover situaties van onderdrukking kies je de kant van de onderdrukker”, aldus Zuid-Afrikaans bisschop Desmond Tutu die in 1984 de Nobelprijs voor de Vrede kreeg.

DeWereldMorgen veroordeelt de recente aanvallen van Hamas tegen Israëlische burgers, maar ziet die niet los van 75 jaar staatsterreur van Israël tegen het Palestijnse volk. Het internationaal erkende recht op gewapend verzet tegen een kolonisator is geen vrijbrief voor aanslagen op burgers. Een onderhandelde vrede kan alleen bereikt worden wanneer 75 jaar verdrijving, 56 jaar bezetting, kolonisatie en apartheid en 16 jaar blokkade van Gaza worden erkend als de oorzaken van dit geweld. DeWereldMorgen onderzoekt deze oorzaken die door de politiek en door mainstreammedia worden verzwegen, onderbelicht of ontkend, om zo een debat te stimuleren dat kan leiden tot onderhandelingen en vrede. (nvdr.) 

*  *  *

Israël beschiet opnieuw Palestijnen die op voedselhulp wachten

Het Israëlische leger heeft donderdagochtend 14 maart opnieuw een groep Palestijnen beschoten die aan het wachten waren op voedselhulp. Zes mensen zouden zijn omgekomen en 83 anderen raakten gewond.

Israël heeft de afgelopen tijd vaker mensen die op voedsel aan het wachten waren onder vuur genomen; maandagavond 18 maart doodde het leger elf mensen die op hulpvrachtwagens wachtten.

Eerder deze maand werden op dezelfde plek ook al 115 mensen gedood door Israëlische beschietingen.

Israël valt voedseldistributiecentrum aan

Bij een voedseldistributiecentrum in Rafah zijn woensdag 13 maart minstens vijf mensen gedood door het Israëlische leger. Hierbij is ook een medewerker van de VN-hulporganisatie UNRWA om het leven gekomen, en 22 andere medewerkers raakten gewond.

Volgens de UNRWA was het voedseldistributiecentrum een van de laatste plekken waar nog voedsel werd uitgedeeld. De voedselvoorraden raken op en er heerst honger, met sommige gebieden zelfs in hongersnood.

UNRWA-hoofd Philippe Lazzarini verklaarde dat ze dagelijks de locaties van deze faciliteiten delen met zowel het Israëlische leger als met Hamas. “Het Israëlische leger heeft gisteren de coördinaten van deze faciliteit ontvangen”.

Oorlog tegen kinderen

De oorlog in Gaza is “een oorlog tegen kinderen’’, schreef  Lazzarini. “Het is een oorlog tegen hun jeugd en hun toekomst”.

Kinderen worden het zwaarst getroffen door de aanhoudende aanvallen van Israël. Vier maanden na het begin van de agressie zijn er meer kinderen gedood dan tijdens een periode van vier jaar mondiale oorlog. Tussen oktober 2023 en februari 2024 zijn er meer dan 12.300 kinderen omgekomen.

UNWRA

Daarnaast raken de kinderen die de aanvallen tot nu toe hebben overleefd steeds meer ondervoed en lopen risico te verhongeren. In de afgelopen weken zijn in het noorden van Gaza zeker twintig kinderen overleden aan uitdroging en ondervoeding. Nu is de situatie van hongersnood ook te zien in het zuiden van Gaza, met name bij kinderen.

Nog geen staakt-het-vuren in zicht

Ondanks voortdurende gesprekken zijn Israël en Hamas niet dicht bij een deal om het gevecht in Gaza te stoppen en gevangenen vrij te laten, zegt Qatar.

Hassan Barari van de Universiteit van Qatar vindt dat de gesprekken stagneren door een gebrek aan wil van de Israëlische en Amerikaanse regeringen.

“Het probleem hier is dat alle druk wordt gelegd op Hamas, vooral door de Amerikanen”, stelt hij. “Wat de Israëli’s zeggen is: ‘Laat de gijzelaars vrij en we komen terug om je te bombarderen.’ Hamas wil de oorlog beëindigen, die catastrofaal is geweest voor iedereen.”

Barari zei dat de Amerikanen, die volgens hem de enige zijn die Israël kan beïnvloeden, er niet in slagen om echte druk uit te oefenen op de Israëli’s om een deal te sluiten.

Twaalfjarige jongen met vuurwerk is ‘terrorist’

Rami Hamdan Al-Halhouli (12) kwam na een dag vasten terug uit de moskee. Samen met wat vrienden stak hij in de Palestijnse wijk Shuafat in Oost-Jeruzalem wat vuurwerk af.

Er klonk een schot, Rami was in zijn borst geschoten door een politieman vanachter de muur achter de woningen.

De extreemrechtse Itamar Ben Gvir, minister van binnenlandse veiligheid, prees de politieman na afloop. Hij zou namelijk een terrorist hebben doodgeschoten.

EU neemt resolutie aan die situatie in Gaza veroordeeld

Het Europees Parlement heeft een resolutie aangenomen waarin “de catastrofale humanitaire situatie in Gaza, inclusief het risico op dreigende hongersnood”, wordt veroordeeld, zo staat in een verklaring.

De verklaring benadrukt dat parlementsleden zullen pleiten voor het openstellen van alle grensovergangen naar Gaza om humanitaire hulp mogelijk te maken, en zij zullen alle partijen aansporen om onmiddellijk te stoppen met het aanvallen van burgers die op zoek zijn naar hulp.

steunen

Steun voor een nieuwe website

We hebben uw hulp nodig voor een essentiële opfrissing van de website. Om die interactiever, sneller en gebruiksvriendelijker te maken hebben we 30.000 euro nodig. Elke bijdrage, groot of klein, helpt. Met uw donatie ondersteunt u onafhankelijke journalistiek die de verhalen blijft brengen die er echt toe doen. Laat uw hart spreken.

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!