Carti Sugtupu. Foto: Cotopaxi5897 CC BY-SA 4.0
Servindi, Pressenza,

Inheemse bevolking verlaat eiland vanwege klimaatcrisis

In Panama zullen ongeveer 300 inheemse families naar het vasteland worden overgebracht omdat het eiland dat ze bewonen vanwege de klimaatcrisis door het water zal worden verzwolgen.

maandag 9 oktober 2023 10:22
Spread the love

 

In Panama zal eerlang een inheemse gemeenschap van om en bij de 300 inheemse families het eiland dat ze al sinds jaar en dag bewonen, moeten verlaten. De regering voorziet dat het eiland ten gevolge van de klimaatcrisis tegen 2050 onder de zeespiegel zal liggen.

De bewoners van Cartí Sugdupu, één van de 365 eilanden van de Guna Yala-archipel, weten met zekerheid dat het eiland onder water zal verdwijnen. Daarom werken ze nu samen met de regering aan een plan om naar het vasteland te verhuizen.
Naar verwachting zullen de meer dan zevenduizend eilandbewoners op hun nieuwe bestemming geen last meer ondervinden van het stijgende waterpeil en zullen hun levensomstandigheden aanzienlijk verbeteren. Waar ze nu wonen, loopt het water regelmatig hun huizen binnen.

Als de regering de verhuizing niet opnieuw uitstelt, zal de gemeenschap zich eind dit jaar of begin 2024 op haar nieuwe woonplaats vestigen. Die heeft een oppervlakte van 22 hectaren en bevindt zich op een afstand van 15 minuten per boot van het eiland. Elke familie zal er kunnen beschikken over een lap grond van 300 m2 en een woning met een oppervlakte van 49m2 met twee kamers, bad, eethoek en keuken. Ook drinkwater en elektrisch licht zullen voorhanden zijn.

De nieuwe leefomstandigheden zullen totaal verschillen van die op Cartí Sugdupu. Daar zitten de eilandbewoners nu dicht op elkaar gepakt in schamele woningen. Per boot moeten ze om drinkwater gaan. Ze halen het uit de rivier of kopen het in een winkel. De meeste huishoudens beschikken niet over elektrisch licht. Elektriciteit wordt opgewekt met behulp van een publieke generator die elke nacht een paar uur werkt.

Vanwege de betere voorzieningen op hun nieuwe woonplek kijken de eilandbewoners hun overplaatsing hoopvol tegemoet. Anderzijds vrezen ze dat heimwee hun deel zal zijn omdat ze de plaats moeten verlaten waar ze leerden vissen en maniok en bananen verbouwden.

Ook verschillende andere eilanden van de Guna Yala-archipel dreigen onder het water te verdwijnen. De 49 bewoonde eilanden liggen nauwelijks een halve tot één meter boven de zeespiegel.

 

Dit artikel verscheen op Pressenza. Vertaling Ronald Decelle

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!