A block of C-4 detonates during a demolition range at Camp Shorabak, Afghanistan, Dec. 26, 2017. More: The event marked the end of a four-week explosive hazard reduction course, which brought together approximately 20 Afghan National Army soldiers with 215th Corps to enhance their counter improvised explosive device skills. The soldiers will assist clearing routes during combat operations throughout Helmand province, which allows for enhanced mobility of troops and other supplies and improves security for the local populace. (U.S. Marine Corps photo by Sgt. Lucas Hopkins) Original public domain image from Flickr

Saharastof helpt methaan uit de atmosfeer verwijderen

Nederlandse wetenschappers hebben een verband ontdekt tussen stofwolken boven de Sahara en methaan in de atmosfeer. De implicaties voor het klimaat kunnen groot zijn. “Dit is zeer bemoedigend.”

woensdag 2 augustus 2023 11:27
Spread the love

Van stofwolken uit de Sahara was al geweten dat ze een aantal belangrijke effecten hebben op het klimaat. Op grote hoogte regelt het stof de hoeveelheid zonlicht dat het aardoppervlak bereikt; in lagere delen van de atmosfeer kan het dan weer warmte vasthouden. En ook in de oceanen speelt het stof een belangrijke rol: het is mest voor fytoplankton, dat CO2 uit de atmosfeer opneemt.

Stof en waternevel

Wetenschappers van het Koninklijk Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee (NIOZ) hebben nu ook een nieuw mechanisme ontdekt. Het opwaaiende stof vermengt zich met waternevel uit de oceaan tot wat de wetenschappers “Mineral Dust-Sea Spray Aerosol” of MDSA noemen. En in dat mengsel vindt een belangrijke reactie plaats: onder invloed van zonlicht produceert het massaal chlooratomen, die reageren met methaan en ozon in de atmosfeer.

En dat is van belang, want methaan is als broeikasgas zo’n dertig keer krachtiger dan CO2. In de eerste twintig jaar van de levensduur in de atmosfeer is het zelfs ruim tachtig keer krachtiger.

“Onder invloed van zonlicht vormt het ijzer uit woestijnstof zogenaamde chloorradicalen uit zeezout”, legt marien geoloog Jan-Berend Stuut uit. “Die ionen binden zich aan het broeikasgas methaan en verwijderen het zo uit de atmosfeer.”

Scheepvaart helpt mee

Het nieuw ontdekte mechanisme geeft onderzoekers beter begrip van de methaanverhoudingen in de atmosfeer. Ze willen nu verder onderzoeken hoe het mechanisme de methaanconcentraties in verschillende delen van de wereld beïnvloedt.

“Ons onderzoek richt zich momenteel op wat precies van invloed is op hoeveel methaan de MDSA-deeltjes uit de atmosfeer verwijderen”, zegt Maarten van Herpen, hoofdauteur van het onderzoek. “Om dat te doen, analyseren we luchtmonsters uit de hele Noord-Atlantische Oceaan, geleverd door atmosferische waarnemingsstations en commerciële scheepvaart.”

De bemanning van commerciële schepen helpt de onderzoekers door flessen met lucht te vullen terwijl ze door de stofwolk varen. “Tot nu toe hebben we vijfhonderd monsters verzameld”, zegt Van Herpen. “De eerste resultaten zien er zeer bemoedigend uit, maar we hebben minimaal een heel jaar aan gegevens nodig voordat we conclusies kunnen trekken.”

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!