In 2010 was Prigozjin (r) nog een opkomende oligarch, die ondermeer schoolmaaltijden leverde. Foto: Government of the Russian Federation/CC BY-SA 4:0
Opinie, Mediakritiek, Tegendraads leesvoer -

Wat gebeurde echt op 23 juni in Rusland? Ook tegendraadse analyses laten nog veel vragen onbeantwoord

De berichtgeving over de 'poging tot staatsgreep' van oligarch Jevgeni Prigozjin met zijn Wagner-troepen werd geleid door wishful thinking, door wat men hoopte dat er gebeurde, namelijk de val van president Poetin, maar ook de alternatieve media laten ditmaal veel vragen onbeantwoord. Enerzijds komt Poetin hier sterker uit, anderzijds was het wel uiterst beschamend voor hem dat dit kon gebeuren. Veel stof tot tegendraads nadenken.

vrijdag 30 juni 2023 12:21
Spread the love

 

Foto: YouTube Prigozjin

Van Seymour Hersh hoeft het niet te verbazen dat hij een heel andere analyse maakt van wat gebeurde in Rusland met het initiatief van Russische oligarch Jevgeni Prigozjin – laat ons niet vergeten dat hij een zakenman is, geen militair en in geen geval iemand met enige militaire ervaring.

De reacties van westerse leiders was vooral ‘wishful thinking’ én een afleiding van het Oekraiens lente-zomeroffensief dat helemaal niet zo triomfantelijk loopt als de media hier laten uitschijnen. Poetin wist een ‘poging tot staatsgreep’ – of wat je het ook noemen wil- in minder dan 24 uur te neutraliseren en zit volgens Hersh steviger dan ooit in het zadel.

 

Foto: OelPravda/CC BY-SA 3:0

Frans historicus en politicoloog Bruno Drweski geeft in dit uitgebreide interview met Grégoire Lalieu van de Belgisch-Franse onderzoekswebsite Investig’action eveneens een heel andere uitleg dan wat we in onze media lezen.

Dit was volgens hem geen poging tot staatsgreep maar een ultieme poging van Jevgeni Prigozjin om de overname van zijn privé-leger door het reguliere Russische leger alsnog te verhinderen, zeg maar de nationalisering van zijn privé-bedrijf Wagner.

Hij wijst er tevens op dat, hoe machtig Poetin ook is, hij allesbehalve een stabiel alleenheerser is, zoals hij voortdurend in de westerse media wordt geportretteerd. Integendeel, Poetin is een evenwichtskunstenaar die voortdurend de tegenstrijdige belangen van meerdere Russische strekkingen binnen de oligarchie tegen elkaar moet uitspelen om president te blijven.

 

Gepensioneerd kolonel Douglas Mcgregor is allesbehalve een linkse pacifist. Hij behoort binnen de VS tot de aartsconservatieve strekking die meent dat zijn land zich militair moet terugplooien op zijn grondgebied en alleen economische werelddominantie moet blijven nastreven.

Hij verschilt in dit gesprek met Brits voormalig politicus George Galloway van mening met de meeste andere analisten over wat gebeurde. Volgens hem was er geen sprake van een poging tot staatsgreep. Prigozjin wilde zijn Wagner-leger in eigen handen houden en nieuwe contracten met de Russische overheid afdwingen.

Verder wijst hij erop – zoals hij al eerder deed – dat het Oekraiense lente-zomeroffensief allesbehalve een succes is.  Meer dan een paar kilometers opschuiven tot aan enkele kleine dorpjes net voor de eerste Russische defensielijn werd niet behaald. Dat gebeurde bovendien met een enorme kost aan levens en materiaal. Dit offensief dient een politiek doel, geen militair, zeker tot aan de komende NAVO-top in Vilnius op 11-13 juli.

 

Poetin werd beschadigd, maar staat uiteindelijk toch sterker, volgens Scott Ritter. Foto: YouTube

Scott Ritter is voormalig VN-wapeninspecteur voor de ontmanteling van de chemische en biologische massavernietigingswapens in Irak. Ook hij minimaliseert in zijn gesprek met Judge Napolitano – eveneens een isolationistische Amerikaan die je niet bepaald een linkse pacifist kan noemen – de impact van het initiatief van Prigozjin, maar noemt het wél een poging tot staatsgreep.

Prigozjin heeft die snel opgegeven omdat hij vrij snel besefte dat doorgaan voor hemzelf een doodsvonnis betekende. De VS en Groot-Brittannië waren op voorhand op de hoogte dat dit zou gebeuren en hadden gespeculeerd op een moordend militair treffen met het Russisch leger en een mogelijke ontaarding in een burgeroorlog in Rusland.  Dat zou op zijn beurt een keerpunt kunnen zijn voor het Oekraiense zomeroffensief. Niets daarvan heeft zich voorgedaan.

Poetin komt hier weliswaar sterker uit, omdat hij het vrij snel wist op te lossen, maar het was tegelijk ook zeer beschamend voor hemzelf dat dit kon gebeuren. Positief voor hem was dan weer wel dat niet één militair leider, niet één oligarch zich achter Prigozjin heeft geschaard.

Dit had echter zeer slecht kunnen aflopen. De vraag is maar wat een Russische regering met kernwapens zou hebben gedaan in dat geval.

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!