Een tegel van 25x25cm met daarop een betoging in miniatuur, dat is de minimanifestatie. De leden van Greenpeace Gent zullen deze tegel neerplanten op het Koningin Maria Hendrikaplein. Zo willen ze voorbijgangers wijzen op de dringende noodzaak van de Europese natuurherstelwet om de klimaatdoelstellingen te halen en het verlies aan biodiversiteit te stoppen. Een QR-code bij de tegel leidt naar een petitie voor een sterke Europese natuurherstelwet.
“We houden een minimanifestatie voor een megabelangrijke wet. Het herstellen van onze Europese natuur is essentieel in de strijd tegen de klimaatcrisis”, zegt Jonas van Greenpeace Gent. “Denk aan het verkoelend effect van bomen tijdens hittegolven en het bufferend vermogen van natuurgebieden tijdens periodes van overstromingen. Maar de natuur lijdt ook enorm onder de klimaatcrisis. De droogte van de voorbije zomers heeft nu al een grote impact en branden in onze natuurgebieden komen steeds vaker voor.”
![](https://www.dewereldmorgen.be/wp-content/uploads/2023/06/Schermafbeelding-2023-06-29-om-16.17.25.png)
Foto: Greenpeace Gent
De Europese natuurherstelwet heeft als doel de sterk gedegradeerde Europese natuur te herstellen. Die wet bepaalt dat er tegen 2030 maatregelen moeten worden genomen om 20 procent van het Europese land- en zeegebied te herstellen. Tegen 2050 moeten er herstelmaatregelen zijn voor àlle gedegradeerde natuur in Europa.
“De wet wil een halt toeroepen aan het massaal verdwijnen van dier- en plantensoorten in Europa, de achteruitgaande grond- en waterkwaliteit en zo ook onze voedselzekerheid garanderen”, zegt Jonas. “Natuurherstel betekent een win-winsituatie: met een gezondere natuur beschermen we onze eigen gezondheid, onze economie, onze levenskwaliteit en onze toekomst.”
Belangengroepen uit de industriële bosbouw, de commerciële visserij en de agribusiness en hun politieke bondgenoten zetten alles op alles om de natuurherstelwet te saboteren. Ook in ons land is het wetsvoorstel van de Europese commissie onderwerp van veel discussie, met als triest hoogtepunt de oproep van onze premier om even de ‘pauzeknop’ in te drukken voor deze wet.
Greenpeace maakt deel uit van een coalitie van meer dan 200 ngo’s die overal in Europa campagne voeren voor een sterke natuurherstelwet en roept Belgische europarlementsleden en de overheid op om de Europese voorstellen voor een natuurherstelwet te steunen.