Foto: Hindrik S / CC BY-NC-ND 2.0 (To view a copy of this license, visit https://creativecommons.org/licenses/by-nd-nc/2.0/jp/?ref=openverse)
IPS

Fietsvakantie stoot 21 keer minder uit dan vliegreis naar Turkije

Kiest u straks voor een klassieke vliegvakantie naar een zuiders land of denkt u bij deze temperaturen: een campingtrip met de fiets door eigen land is ook wel leuk? In het tweede geval stoot u meteen tot 21 keer minder CO2 uit.

vrijdag 16 juni 2023 14:36
Spread the love

 

Wie straks op vakantie vertrekt, zal gemiddeld 700 kilo CO2 per persoon uitstoten. Dat is berekend op de vaakst gekozen zomerreizen van Belgen en Nederlanders, op basis van zowel Europese als intercontinentale reisbestemmingen, inclusief veertien dagen verblijf op hotel.

Het onderzoek werd uitgevoerd door het Centre for Sustainability, Tourism and Transport (CSTT) aan de Universiteit van Breda, op vraag van slow travel vakantieaanbieders Goboony, Natuurhuisje en Campspace.

Vliegvakantie

Uit het onderzoek blijkt dat een vliegvakantie van veertien dagen naar de populaire Turkse badstad Antalya, inclusief verblijf in een hotel, voor een gezin van vier personen leidt tot een CO2-uitstoot van 2.507 kilogram.

Wie vliegt op het Franse Nice en daar twee weken een hotel boekt, zal 375 kilo CO2 per persoon uitstoten. Voor een reis naar Ibiza loopt dat op tot 505 kilo CO2-uitstoot per persoon. De werkelijke impact op het milieu ligt mogelijk nog hoger omdat er geen rekening werd gehouden met andere broeikasgasemissies zoals stikstofoxiden.

Retourtje New York

Kiest een gezin ervoor om buiten Europa op vakantie te gaan, dan wordt de uitstoot nog hoger. Een retourvlucht van Brussel naar New York stoot bijvoorbeeld 770 kilogram CO2 uit per persoon, exclusief het verblijf. Dat lijkt op het eerst gezicht slechts een klein verschil als we de uitstoot en afstand van een vliegreis naar Nice vergelijken met een langeafstandsvlucht naar New York.

Maar dat komt omdat een vliegtuig het meest verbruikt tijdens het opstijgen en landen, zegt onderzoeker Eke Eijgelaar. “Daardoor zijn korte vluchten het meest brandstofintensief. Dat verklaart het grote verschil bij reizen per trein, waarbij de uitstoot per persoon per kilometer extreem laag is.”

Campervakantie 

Wie inderdaad kiest voor vervoer per trein of auto en nadien een huisje huurt of de charme ervan inziet om een tentje op te gooien, kan die uitstoot enorm doen dalen. Ook de populaire campervakanties doen beter. Uit de cijfers van het onderzoek blijkt bijvoorbeeld dat twee weken hotel in Antalya neerkomt op 225 kilogram CO2-uitstoot. Verblijf je tijdens die periode in een huisje, daalt dat naar 70 tot 90 kilogram CO2. Twee weken kamperen geeft slechts een uitstoot van 30 of 40 kilo CO2 voor respectievelijk een tent en een camper.

“Hotels bieden veel faciliteiten en die verbruiken behoorlijk veel stroom”, zegt Eijgelaar. “Zeker op een bestemming als Turkije, met zwembaden, airco’s enzovoort. Hotels in de Benelux hebben een lagere uitstoot. Toch ligt die nagenoeg altijd ruim boven die van kamperen, een Airbnb of een huisje.”

De allerschoonste optie is een bikepacking-tocht dichtbij huis: 21 keer minder uitstoot. De fietsvakantie in eigen land wordt op de voet gevolgd door een treinreis naar een camping in de Alpen, die zeventien keer minder uitstoot. Een campertrip door het Zwarte Woud met een elektrische camper: goed voor een uitstootvermindering van factor 7. Wie het liefst de auto neemt naar een natuurhuisje in eigen land, zorgt voor een verkleining van de vakantievoetafdruk met factor drie.

IPS

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!