Foto: Tim Dirven
Greenpeace België

Greenpeace bij federale ministerraad: “Geen pauze voor natuur en klimaat”

Greenpeace heeft vanochtend actie gevoerd bij de federale ministerraad, om duidelijk te maken dat het klimaat en de natuur geen pauze verdragen. De actievoerders schilderden de boodschap ‘fast forward for nature’ op de grond voor de Wetstraat 16. Ze wijzen erop dat we veerkrachtige natuur nodig hebben om de klimaatdoelstellingen te halen en het verlies aan biodiversiteit te stoppen. Greenpeace roept premier Alexander De Croo op om vaart te maken met het beleid voor de biodiversiteit, en de Europese voorstellen voor een natuurherstelwet te steunen.

vrijdag 2 juni 2023 11:10
Spread the love

 

Premier Alexander De Croo vroeg vorige week om de ‘pauzeknop’ in te drukken voor de Europese wetgeving rond natuurherstel en ander milieubeleid, omdat dit volgens hem “niets te maken heeft met de klimaatopwarming”. Met de boodschappen ‘Fast forward for nature’ en ‘Geen pauze voor natuur en klimaat’ maakten een tiental actievoerders van Greenpeace vanochtend duidelijk dat zo’n pauze voor de natuur geen optie is.

“Het natuurbeleid staat al decennialang op pauze. Het resultaat? Minder dan 10 procent van de Belgische natuur is in goede staat”, zegt Ruth-Marie Henckes, expert Biodiversiteit bij Greenpeace. “De natuur is onze beste bondgenoot in de strijd tegen de klimaatcrisis: denk bijvoorbeeld aan CO2-opslag door veengebieden en het verkoelende effect van bossen tijdens hittegolven. Maar de natuur lijdt ook enorm onder de klimaatcrisis. De droogte van de voorbije zomers heeft nu al een grote impact en branden in onze natuurgebieden komen jaarlijks terug. Net daarom moeten we nu op de fast forward-knop drukken door de natuurherstelwet te steunen, en zo ook een stapje dichter bij onze klimaatdoelstellingen te komen.”

Foto: Tim Dirven

De Europese natuurherstelwet heeft als doel de sterk gedegradeerde Europese natuur te herstellen. Het wetsvoorstel bepaalt dat er tegen 2030 maatregelen moeten worden genomen om 20 procent van het Europese land- en zeegebied te herstellen. Tegen 2050 moeten er maatregelen zijn voor àlle gedegradeerde natuur in Europa.

“Het herstellen van de Europese natuur is noodzakelijk om de klimaatdoelstellingen te halen, het massaal uitsterven van dier- en plantensoorten af te remmen, en om onze voedselzekerheid te garanderen”, zegt Ruth-Marie Henckes. “Studies tonen trouwens dat de samenleving 8 tot 38 euro terugverdient voor elke euro die hierin wordt geïnvesteerd. Natuurherstel is met andere woorden een investering in onze gezondheid, voedselzekerheid en levenskwaliteit.”

Foto: Tim Dirven

Greenpeace maakt deel uit van een coalitie van meer dan 200 ngo’s die overal in Europa campagne voeren voor een sterke natuurherstelwet. Op 20 juni komen alle milieuministers van de Europese Unie samen om hun positie hierrond in te nemen. Tegen die tijd moet ook België zijn standpunt kenbaar maken. Greenpeace roept de Belgische overheid op om het voorstel voor een ambitieuze natuurherstelwet te steunen.

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!