Foto: WeMove Europe
Extinction Rebellion, WeMove Europe

600.000 burgers ondersteunen wetsvoorstel: maak van ecocide een misdaad

Activisten van Extinction Rebellion en WeMove Europe roepen de Europese Raad en de Europese Commissie op om het wetsvoorstel over ecocide, dat door 600.000 Europese burgers wordt gesteund, aan te nemen.

donderdag 4 mei 2023 12:37
Spread the love

 

In de nacht van 3 mei en de ochtend van 4 mei plakten activisten van WeMove Europe en Extinction Rebellion 300 posters rond de kantoren van de Europese Commissie en de Raad van de Europese Unie. De posters met gedurfde afbeeldingen van onze huidige klimaatcrisis droegen allemaal de slogan “Make Ecocide a Crime!“, samen met verschillende andere boodschappen zoals:

  • “Bossen absorberen 30 procent van alle koolstofuitstoot — de voedselindustrie offert ze op voor winst”;

  •  “Pesticiden doden bijen — Geen bijen, geen voedsel”;

  •  “Fossiele brandstoffen en de agro-industrie jagen klimaatverandering aan — Klimaatverandering veroorzaakt overstromingen”;

  •  “Oceanen produceren 50 procent van de zuurstof die we inademen — Hun vernietiging moet bestraft worden”.

Tijdens de spits hingen activisten grote “Make Ecocide A Crime“-spandoeken boven de Belliard- en de Wetstraattunnels.

Foto: WeMove Europe

“Big Oil en de agro-industrie vernietigen onze planeet voor toekomstige generaties”, zegt Giulio Carini, senior campaigner bij WeMove Europe. “Ze komen weg met het doden van bijen met hun pesticiden en het platwalsen van onze oceanen. Jaar in, jaar uit veroorzaakt hun uitstoot van broeikasgassen meer en meer bosbranden en overstromingen in Europa. Hier moet een einde aan komen. Degenen die onze planeet vernietigen moeten de gevangenis in.”

De boodschap is duidelijk: gezien de existentiële bedreiging die de ecologische crisis vormt, moeten bedrijven en individuen die het milieu vernietigen zwaar worden gestraft voor hun misdaden. De dag van de actie is niet willekeurig gekozen. Vandaag, 4 mei, vinden de eerste trialoog-onderhandelingen plaats tussen het Europees Parlement, de Europese Commissie en de Raad van de Europese Unie om, op basis van een voorstel van het Europees Parlement, te komen tot een wet om ecocide als misdrijf te erkennen. [1] Activisten, samen met 600.000 ondertekenaars van een petitie van WeMove Europe en Avaaz, vinden het voorstel van het Parlement uitstekend, maar vrezen dat het sterk zal worden afgezwakt door de Commissie en de Raad, die de leiders van de lidstaten vertegenwoordigt.

Foto: Cameriere Ennio

Pauline Carbonnelle, perswoordvoerster van Extinction Rebellion: “In het verleden heeft de Franse president Emmanuel Macron beweerd dat “ecologie de strijd van de eeuw is” [2]. De vicevoorzitter van de Europese Commissie Frans Timmermans heeft voorspeld dat als gevolg van de ecologische crisis “onze kinderen oorlogen zullen voeren om water en voedsel” [3]. De Duitse bondskanselier Olaf Scholtz heeft beloofd om “toekomstige generaties een goed leven te geven in een leefbare wereld.” [4]. Het wetsvoorstel van het Europees Parlement tegen ecocide biedt een historische kans voor de Commissie en de lidstaten om de daad bij het woord te voegen.”

Foto: WeMove Europe

Foto: WeMove Europe

Foto: Cameriere Ennio

Foto: WeMove Europe

Bronnen:

[1] https://www.europarl.europa.eu/news/en/press-room/20230320IPR77894/meps-support-stricter-sanctions-for-environmental-crimes

[2] https://www.elysee.fr/emmanuel-macron/ecologie

[3] https://www.theguardian.com/environment/2021/apr/30/climate-crisis-we-must-make-sacrifices-to-avoid-future-wars-says-eu-deputy-frans-timmermans

[4] https://www.bundesregierung.de/breg-en/news/speech-by-olaf-scholz-chancellor-of-the-federal-republic-of-germany-and-member-of-the-german-bundestag-at-the-13th-petersberg-climate-dialogue-2064056

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!